Korona Virüsü, Çin'in Çelik Üretim Merkezi Hebei Bölgesi'ndeki Lojistiği Olumsuz Etkiliyor

09 Ocak 2021

South China Morning Post gazetesi, ülkenin kuzeyindeki çelik üretim merkezi Hebei Bölgesi'nde beliren en son Korona virüsü salgınının, çeliğin kamyonlarla teslimatı da dahil olmak üzere taşımacılıkta kısıtlamaların yapılmasını tetiklediğini bildirdi. Şanghay merkezli bilgi değerlendirme şirketi Fubao, bir araştırma notunda "Daha büyük olan çelik fabrikaları hala çalışıyor. Hebei yönetimi, bölgedeki bazı büyük çelik fabrikalarının bulunduğu Shijiazhuang'a giden büyük otoyolları kapattığından, üretimi ve bitmiş ürünlerin teslim edilmesini sağlayan lojistikte aksamalar olacaktır. Çin'deki güçlü altyapı ve emlak yatırımının bir sonucu olarak bu yılın başlarında artan çelik isteminin, ülkenin kuzeyindeki soğuk hava ve Şubat ayındaki Yeni Ay Yılı tatilinin inşaat çalışmalarını yavaşlatması nedeniyle önümüzdeki haftalarda yavaşlaması bekleniyor." yorumunu yaptı.

Fubao ayrıca, "Hava sıcaklığında derin bir düşüş ile birlikte Hebei bölgesi Korona virüsüyle mücadele durumuna geçerken çelik istemi tümüyle karşılanamaz. Diğer yandan, şu anda zaten yüksek olan çelik ve çelik üretim fiyatları göz önüne alındığında aşağı havzanın istemi göreceli olarak zayıf, dolayısıyla fiyat artışını destekleyecek önemli bir etken yok. Kısa dönemde piyasa şoka girecek ve sonra düzelecektir." yorumunu da ekledi.

Hebei bölgesi, Salı günü 63 Korona virüsü vakası bildirmesinin ardından Çarşamba günü de bölgede virüsü kapmış 51 yeni Korona virüsü vakası ve hastalık belirtisi göstermeyen 69 yeni vaka bildirdi. 51 yeni vakadan 50'si Hebei bölgesinin başkenti Shijiazhuang'da 1'i ise komşu kent Xingtai'de kaydedildi.      

Kaynak: Steelguru 
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü