Latin Amerika, Çelik Üretiminde ve Tüketiminde Aşamalı Bir Biçimde Toparlanma Belirtileri Gösteriyor

17 Eylül 2020

Latin Amerika Çelik Birliği Alacero (Latin Amerika Çelik Birliği-Asociacion Latino Americana del Acero-Alacero, tüm Latin Amerika kıtasındaki bölgesel çelik değer zincirini biraraya getirmeyi amaçlayan, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütüdür. Birliğin merkez ofisi Brezilya'nın Sao Paulo kentindedir. Ç.N.) Korona virüsü salgınından en çok etkilenen bölgelerden biri olan Latin Amerika'nın çelik üretiminde toparlanma çizgisinin Temmuz 2020'de devam ettiğini, Haziran 2020 çelik üretimine göre %20 artışla 4,5 milyon ton eklendiğini, ancak üretimin geçen yılın Temmuz ayı çelik üretim rakamının %9 gerisinde kaldığını açıkladı. Kıtanın üç ana çelik üreticisi Meksika, Brezilya ve Arjantin, çelik üretiminde Haziran ayına göre 700 bin ton artış kaydetti. Haddelenmiş ürünler olarak bakıldığında, yassı çelik üretimindeki %3 oranındaki artışla karşılaştırıldığında uzun çelik üretiminde %17 oranında artış görüldü. Diğer yandan, enerji sektöründeki krizin bir sonucu olarak, bir önceki aya göre %26, geçen yılın Temmuz ayına göre ise %69 oranında düşüş gösteren dikişsiz boru üretimindeki daralma devam ediyor.
 
Latin Amerika alım-satım dengesi, yılın ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre %21 oranında gerileyerek 15,6 milyon tondan 12,4 milyon tona indi. Alım-satımın bir parçası olan tüketim ise, bir önceki aya göre %6 oranında artarak Haziran ayında 4,4 milyon tona ulaşırken geçen yılın tüketim rakamı olan 5,2 milyon tona göre %16 oranında geriledi.
 
Dışalım, ikinci çeyrekte tüketimin %39'unu oluşturarak bir önceki çeyrekte %36 olan payını artırdı. Alacero, dışalımın tüketimdeki payının artması durumunun özellikle Çin ve diğer Asya ülkelerinden gelen çelik ürünlerinin tüketimdeki yüzdelerinin, bu malların haksız alım-satım koşullarında Latin Amerika'ya geldiği göz önünde bulundurulduğunda, kıtanın çelik endüstrisinin karşı karşıya olduğu başlıca risklerden biri olduğu konusunda bölge hükümetlerine sorunla yüzleşmeleri çağrısını yineliyor. Alacero tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, bu asimetrik durumlar edinim zincirleri için tehdit oluşturuyor, dolayısıyla Latin Amerika çelik endüstrisinin geleceğini tehlikeye atıyor, çünkü dışarıdan alınan her 1 milyon ABD Doları tutarındaki metal işleme ürünü için yaklaşık 60 kişi işini kaybediyor.
 
Yılın ilk altı ayında dışsatımın üretimdeki payı %16 oldu. Mayıs ile Haziran ayları arasında Meksika'nın çelik dışsatımındaki artış ile çelik dışalımındaki düşüş ABD ekonomisinin toparlanması ile bağlantılı olarak piyasadaki beklentiler konusunda olumlu belirti olabilir.

Kaynak: Steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü