Mart Ayındaki Artışa Rağmen Alman Sanayi Üretimi Umut Vermiyor

08 Mayıs 2019
Almanya Ekonomi Bakanlığı ve İstatistik Kurumu tarafından bugün (8 Mayıs 2019) yayınlanan verilere göre Almanya’da sanayi üretimi Mart ayında %0,5 artış gösterdi. İnşaat ve tüketici malları imalatı artıştaki etken faktörler oldu.

Beklentilerin aksine gerçekleşen bu sürpriz artışa rağmen, Almanya’nın içinde bulunduğu küresel ticari gerginlikler ve Brexit sorunlarından dolayı, uzmanların sanayi sektörü ile ilgili tahminleri olumlu bir seyir izlemiyor.

Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ülkedeki mevcut ticari iklimin imalat sektörü açısından daha da zor bir durum yarattığı vurgulanarak, önümüzdeki aylarda da Alman sanayisi bakımından daha olumlu beklentiler içinde olmanın gerçekçi olmayacağı belirtildi.

Son yayınlanan verilerde Ocak ve Şubat aylarında sert düşüşler gösteren sanayi siparişlerinin, Mart ayında küçük bir oranda da olsa artış kaydettiği görüldü.

ABD Başkanı Trump’ın Almanya’ya yönelik ekonomik ve ticari politikaları, ayrıca İngiltere’nin AB’yi terk etmesinin getirmekte olduğu belirsizliklerin, ihracat merkezli olan Alman ekonomisini zora sokuyor.

2017 yılında %2,2 ve geçen sene de %1,8 büyüyen Alman ekonomisi için bu yıl hükümet tarafından ön görülen büyüme hedefi  %0,5 olarak kayda geçti.

Birçok ekonomistin ortak görüşüne göre söz konusu artış, Şubat ayında havaların da iyi gitmesi ile birlikte inşaat sektörünün katkısı ile elde edilmiş bir sonuç ve bu durum önümüzdeki aylarda imalat sektöründe bir düzelme olacağına ilişkin bir ipucu vermiyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü