Nikel Fiyatları 2014 Yılından Bu Yana En Yüksek Düzeye Ulaştı

12 Ocak 2022

Nikel fiyatları, Salı günü küresel stokların güçlü bir isteme işaret etmesi ile Londra Metaller Borsası’ndaki (LMB) bir kesintinin alım satımı vurması sonucu yedi yıldan fazla bir süreden sonra en yüksek düzeye ulaştı.

Alım satımcılar, yerkürenin en büyük endüstriyel metal piyasası olan LMB’de yaşanan gecelik kesintinin beş saat sürdüğünü ve bazı işlemlerin gerçekleştirilememesi nedeniyle alım satımın engellendiğini dile getirdi.

Sucden Financial firmasının araştırma birimi başkanı Geordie Wilkes, "Dün gece LMB'deki kesinti, fiyat artışında kesinlikle rol oynarken bazı gecelik açıktan satışların durdurulmuş olmasını umuyoruz." açıklamasını yaptı.

Üreticilerin bakım amaçlı olarak üretimi kesmesi nedeniyle üretiminde Nikel sunumunun çoğunun kullanıldığı paslanmaz çelik fiyatları da ayrıca sıçrama yaptı. Bahar Şenliği tatilleri ve Çin ülke yönetiminin oyunlar sırasında ülkedeki çelik sektöründen üretimi kısmalarını istemesi nedeniyle paslanmaz çelik üretiminin Pekin Kış Olimpiyatları sırasında da gerilemesi bekleniyor.

Çoğunlukla Çin'de bulunan paslanmaz çelik fabrikaları, küresel nikel tüketiminin yaklaşık üçte ikisini gerçekleştiriyor.

Aynı zamanda elektrikli taşıt aracı satışlarındaki artıştan kaynaklanan nikel istemi, büyük otomobil üreticilerinin üretim ile satışlarını artırmasıyla piyasayı güçlendirdi.

LMB'de nikel metalinin üç aylık gösterge fiyatı, resmi alım satımda %3,3 oranında artarak ton başına 21.475 ABD Doları ile 2014 yılı Mayıs ayından bu yana en yüksek düzeyi gördü.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası (ŞVİB) depolarındaki nikel stokları bir yıl önce 16.000 ton iken bugünlerde 4.859 ton ile rekor denilebilecek kadar düşük düzeylere inmiş durumda.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü