Nisan (2021) Ayında Hindistan’ın Kömür Dışalımı Yıllık %30 Oranında Arttı

05 Temmuz 2021

Mjunction Services Ltd (Mjunction Services Ltd, çelik ve kömür sektöründe Hindistan’ın en büyük e-ticaret şirketi olup 2001 yılında kurulmuştur. Ç.N.) Hindistan’ın, başlıca limanları ile büyük olmayan limanları yoluyla, içinde bulunduğumuz yılın Nisan ayında gerçekleştirdiği kömür ve kok dışalımının geçen yılın aynı ayına göre %30,3 oranında arttığının öngörüldüğünü açıkladı. Geçen yılın Nisan ayında dışalınan 17,09 milyon tona karşılık içinde bulunduğumuz yılın Nisan ayında dışalım 22,27 milyon ton dolayında gerçekleşti. Mjunction Services Ltd pazarlama müdürü ve tepe yöneticisi Vinaya Varma, “Muson yağmurları öncesi stoklama istemi ile birlikte edinim konusundaki endişeler, analiz edilen ay boyunca kömür dışalımında artışa neden oldu. Son zamanlarda denizaşırı piyasalarda sunumun sıkılaşması fiyatları güçlendirdi. Muson yağmurları sezonunun başlamasıyla birleşen sözkonusu sunum sıkılaşmasının yakın dönemde tutarları kontrol altında tutması bekleniyor.” açıklamasını yaptı.

Nisan ayındaki toplam dışalım içerisinde koklaşabilir olmayan taş kömürünün tutarı, geçen mali yılın Nisan ayında dışalınan 12,28 milyon ton rakamıyla karşılaştırıldığında 15,32 milyon ton oldu. Yine içinde bulunduğumuz yılın Nisan ayında koklaşabilir taş kömürünün dışalım tutarı ise geçen mali yılın Nisan ayında dışalınan 3,23 milyon ton ile karşılaştırıldığında 4,74 milyon ton olarak gerçekleşti.  

2020-21 döneminde toplam kömür ile kok kömürü dışalımı 215,92 milyon ton olarak gerçekleşirken,  sözkonusu rakam geçen mali yıl boyunca gerçekleşmiş olan 247,10 milyon tonluk dışalım rakamından yaklaşık %12,6 oranında daha düşük.

Kaynak: Steelguru
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü