OpenAL, İtalya'nın ChatGPT Üzerindeki Yasağına Çözüm Önerisinde Bulunacak

06 Nisan 2023

OpenAI, geçtiğimiz hafta İtalya'da ChatGPT sohbet robotunun yasaklanmasına yol açan endişeleri gidermek için Perşembe günü İtalyan yetkililere öneriler sunmayı planlıyor.

İtalyan ajansı Garante, Microsoft Corp destekli OpenAL'yı, ChatGPT kullanıcılarının yaşını kontrol edememekle ve sohbet robotunu "eğitmek" için "kişisel verilerin büyük oranda toplanmasını ve saklanmasını haklı çıkaran herhangi bir yasal dayanağın olmaması" ile suçladı. OpenAL ise İtalyan kullanıcılara erişimi durdurarak karşılık verdi.

Ajans, OpenAL'ın gelişimini durdurmak gibi bir niyeti olmadığını söyledi, ancak İtalyan ve Avrupa vatandaşlarının kişisel verilerini korumayı amaçlayan kurallara saygı gösterilmesinin önemini yineledi. Şirket, Garante'ye taleplerine cevap verecek önlemlere ilişkin bir belge göndereceğini söyledi. Veri koruma yetkilileri, OpenAL tarafından yapılan teklifleri değerlendirecek.

İtalya'nın bu yasağı, sohbet robotlarını kontrol altına almak için daha sert önlemlerin gerekip gerekmediğini araştıran Avrupa'daki ilgili yetkililerin dikkatini çekti.

Şubat ayında Garante, yapay zeka sohbet robotu şirketi Replika'yı İtalyan kullanıcıların kişisel verilerini kullanması ve reşit olmayanlar için riskler oluşturabileceği gerekçesiyle yasaklamıştı.

Kaynak: reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü