Panama’daki Bakır Madeninin Kapatılmasının Arz Riski Oluşturacağını İşaret Etmesiyle Bakırın Fiyatı 10 Haftanın En Yüksek Düzeyine Ulaştı

30 Kasım 2023

Panama'daki büyük bir bakır madeninin kapatılmasının sonrasında bakırın fiyatı, tüm yerkürede enerji geçişi hızlandıkça kırmızı metal olarak adlandırılan bakırda gelecekte tedarik zorluklarının yaşanacağının vurgulanmasının ardından 10 haftanın en yüksek düzeyine ulaştı.

Panama ülke yönetiminin First Quantum Minerals firması tarafından işletilen madeni kapatacağını açıklaması, sözkonusu firmanın madeni işletmeye devam edebilmesi konusunda yeni bir anlaşmaya varılabileceği umutlarını azalttı. Kapatılacağı açıklanan bakır madeni tüm yerküredeki endüstriyel metal sunumunun yaklaşık %1,5'ini üretiyor.

Bakır metalinin fiyatı, geleneksel endüstriyel istem kaynaklarının zayıflaması nedeniyle içinde bulunduğumuz yılın başındaki yüksek düzeyinden geriye doğru çekilirken, metalin uzun dönemli sunum görünümünün kısıtlı olacağına ilişkin endişeler ise artmakta. Bakırın, güneş panellerinde, rüzgâr türbinlerinde, elektrik hatları ile enerjinin depolanmasında kullanılan bir girdi olması nedeniyle yerküre sıfır karbon salınımlı bir gezegen olmaya doğru ilerledikçe tüketiminin artması bekleniyor.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü