Romanya, 570 Milyon Avro’luk Demir Yolu Modernizasyon Projesinin İhalesini Kazanan Türk Firmalarının Oluşturduğu Grubu Değiştirdi

07 Kasım 2019

Romanya’nın Milli Demir Yolu Şirketi (Caile Ferate Roman, veya CFR),  bir Türk grubunun ihalenin ilk kazananı olarak seçilmesinden sonra, ülkenin merkezindeki Apata ve Cata kasabaları arasındaki 570 milyon Avroluk demir yolu hattının modernizasyonu işini Fransız, Yunan ve Romanya konsorsiyumuna verdiğini duyurdu.

CFR,  Ocak ayında 28 km uzunluğundaki demir yolu hattını modernize etmek için Alarko Contracting Group ve Makyol arasında kurulan ortak girişimi seçti. CFR ihaleyi yeniden değerlendirdi ve işi Türk grubu yerine Yunanistan’ın Aktor, Fransa’nın Alstom, Romanya’nın  Arcada ve Euroconstruct Trading’inin oluşturduğu RailWorks Association’a verdi.  

Alarko ve Makyol, CFR’nin karar değiştirmesine karşı Romanya’nın Şikayetleri Çözme Milli Kuruluna temyiz başvurusu yaptı. Türk şirketlerinin temyiz başvurusu çözümlendikten sonra Railworks ile kontrat imzalanacaktır.

Projenin amacı, hat üzerinde hızı saatte 160 km’ye çıkarmak, köprüleri güçlendirmek, tüneller ve viyadükler inşa etmek, yeni güç ve fiber optik sinyal sistemi kurmaktır. Söz konusu proje Ren-Tuna koridorunun bir parçasını oluşturduğu için AB, gerekli fonun %82’sini, Romanya hükümeti ise geriye kalan %18’ini karşılayacaktır. 

Kaynak: GCB web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü