Rusya’da Otomobil Satışları Nisan Ayında %72 Azaldı

13 Mayıs 2020

Rusya’da yerleşik Avrupalı yatırımcılardan oluşan Avrupalı İşletmeler Birliği (AEB) tarafından geçtiğimiz Salı günü (12 Mayıs 2020) otomotiv sektörüne ilişkin veriler açıklandı. Yapılan açıklamada Nisan ayında yeni binek otomobil satışlarının bir önceki yıla kıyasla %72.4 oranında azaldığı belirtildi.

Son yılların en sert düşüşünün yaşandığı Rus otomotiv piyasasında, Nisan ayında sadece 38,922 adet binek ve hafif ticari araç satıldığı bildirildi.

Rusya’da Başkanlık emirleri doğrultusunda, Nisan ayının büyük çoğunluğu koronavirüs tedbirleri kapsamında karantina altında geçti. Fabrika ve iş yerlerinin çoğunlukla kapalı olduğu bir piyasada ekonomi adeta durma noktasına geldi.

AEB’nin Otomobil Üreticileri Komitesi Başkanı Thomas Staertzel yaptığı açıklamada, otomobil bayilerinin nakit akışlarında çok ciddi sıkıntılar meydana geldiğini durumun bu şekilde devam etmesi halinde orta vadede bir çok bayinin ayakta kalmasının dahi zorlaşacağını ifade etti. Bayilerin tekrar faaliyete geçmek için bugünlerde hazırlıklarını tamamlamak üzere olduklarını belirten Staertzel, Mayıs ayı içerisinde de piyasada hızlı bir iyileşme beklemediklerini belirtti.

Geçtiğimiz Mart ayında koronavirüsün etkileri henüz tam ortaya çıkmadan evvel, rublenin değer kaybetmesi ve vergi artışı beklentilerinin de üst üste gelmesi ile otomobil satışlarında bir sıçrama yaşanmış ve satışlar %22.7 oranında artmıştı.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü