Samsung Çin’deki Mobil Telefon Üretimini Durdurma Kararı Aldı

03 Ekim 2019

Samsung Elektronik firması tarafından dün (1 Ekim 2019) yapılan açıklamada Çin’de mobil telefon üretimine son verdikleri duyuruldu. Dünyanın en büyük mobil telefon pazarı olan Çin’de yerli üreticilerle rekabet şartlarının zorlaşmasının alınan kararda etkili olduğu belirtiliyor. Samsung geçtiğimiz Haziran ayında da Huizhou kentindeki fabrikasında üretime son verdiğini açıklamıştı.

Samsung’dan önce diğer bazı elektronik ve mobil telefon üreticileri de artan işçilik maliyetleri ve ekonominin yavaşlaması gibi nedenlerle, üretimlerini başka ülkelere kaydırmışlardı. Örneğin Sony firması geçtiğimiz aylarda Çin’deki mobil telefon üretimlerini durdurarak tamamen Tayland’a taşıyacaklarını açıklamıştı. Apple firması ise üretiminin büyük kısmını hala Çin’de devam ettiriyor.

2013 yılının ortalarında Çin pazarında %15’lik bir payı olan Samsung firması, bu yılın ilk çeyreği itibarıyla pastadan sadece %1’lik bir pay alabildi. Pazar araştırma şirketi Counterpoint tarafından yapılan analizde, buna neden olarak, geçen zaman içerisinde Huawei ve Xiaomi gibi yerli firmaların kısa sürede pazara hakim olması gösterildi.

Mobil telefon ile ilgili yapılan pazar araştırmalarında, Çinli tüketicilerin çoğunlukla ucuz fiyatlı yerli ürünlere yöneldikleri, lüks segmentte ise Apple ya da Huawei markalarını tercih ettikleri görülüyor.

Alınan son kararla ilgili Samsung yetkilileri tarafından yapılan açıklamada ise, piyasa gereklilikleri temelinde ve küresel üretim stratejilerini göz önünde bulundurarak Çin’deki üretim ekipmanlarını dünyanın değişik bölgelerinde faaliyet gösteren diğer fabrikalarına taşıyacakları belirtilerek, üretimi sonlandırmalarına karşın, Çin’de satış ve pazarlama etkinliklerinin devam edeceği vurgulandı.

Üretimin hangi ülkelere taşınacağı konusunda yetkililer tarafından net bir bilgi verilmedi ancak, Samsung’un son yıllarda Hindistan ve Vietnam gibi üretim maliyetlerinin avantajlı olduğu ülkelerde faaliyet gösteren fabrikalarında üretim hacimlerini arttırdığı biliniyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü