SIPRI’nin Son Raporuna Göre Çin Küresel Silah Ticaretinde İkinci Sıraya Yükselmiş Olabilir

27 Ocak 2020

Merkezi Stockholm’de bulunan ve küresel silah sanayi ve ticareti üzerine araştırmalar yapan Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından bugün (27 Ocak 2020) yayınlanan bir araştırmanın sonucuna göre Çin Halk Cumhuriyeti’nin silah ve mühimmat ticaretinde ABD’nin ardından dünyada ikinci sıraya yükselmiş olabileceği bildirildi.

Çin’in silah ve mühimmat üretimine ve satışına ilişkin bilgilerin şeffaf olmaması nedeniyle sonuçların tahmin olarak açıklandığına dikkat çeken yetkililer, ancak dört büyük savunma sanayi şirketine ait finansal verilerin 2015 ila 2017 yılları arasında sağlıklı bir şekilde toplanmaya başlanması nedeniyle güvenilir bir portre çizmenin mümkün hale geldiğini belirttiler.

SIPRI tarafından açıklanan raporda 2017 yılında dört büyük Çin’li şirketin silah satışlarından elde ettikleri gelirin toplam 54.1 milyar dolar olduğu ve bu meblağın Çin Halk Cumhuriyetini dünya sıralamasında ilk yirmi ülke arasına yerleştirdiği belirtildi. Bu şirketlerden üç tanesinin ise aynı yıl küresel ölçekteki ilk on savunma sanayi firması arasına katıldığı da öğrenildi. SIPRI verilerine göre aynı yıl ABD’nin silah satışı 226.6 milyar dolar, Rusya’nın ise 37.7 milyar dolar oldu.

Çin’de uçak ve askeri havacılık sektöründe faaliyet gösteren AVIC şirketinin 2017 yılında 20.1 milyar dolar satış hasılatı elde ederek dünyada altıncı sıraya yerleştiği, karasal silah sistemlerinde uzmanlaşan NORINCO firmasının ise 17.2 milyar dolar ile sekizinci sırada olduğu bildirildi. Aynı yıl içerisinde diğer iki firmadan askeri elektronik sektöründeki CETC’nin 12.2 milyar dolar, CSGC’nin ise 4.6 milyar dolar satış hasılatı elde ettikleri raporda ifade edildi.

2018 yılında ise dünyadaki toplam silah harcamalarının soğuk savaş döneminden bu yana en yüksek seviyeye yükselerek 1.8 trilyon dolara ulaştığı bildirilen SIPRI raporunda, askeri harcamalar yoluyla bu yükselişe en fazla katkı yapan iki ülkenin ABD ve Çin Halk Cumhuriyeti olduğu belirtildi.

2018 yılında en çok silah satışı yapan ülkeler arasında 246 milyar dolar ile ABD birinci, 36.2 milyar dolar ile Rusya üçüncü ve 35.1 milyar dolar ile İngiltere dördüncü sırada yer aldılar.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü