Statkraft, Almanya'nın Rüzgâr, Güneş ve Hidrojen Kapasitesine Yatırım Yapacak

26 Mayıs 2023

Norveçli Statkraft şirketi, Almanya'daki rüzgâr ve güneş santralleri ile yenilenebilir hidrojen varlıklarını 2030'a kadar genişletmeyi planlıyor. Yalnızca rüzgâr ve güneş enerjisine yapılacak toplam yatırım, potansiyel olarak 1 milyar avroya ulaşacak. 

Şirketin Almanya temsilcisi yaptığı açıklamada, 2027'den itibaren Almanya'da yıllık 300–500 MW rüzgâr ve güneş enerjisi kapasitesi geliştirilmesinin planlandığını belirtti. 2030 yılına kadar toplamda 2.000 MW büyüklüğünde rüzgâr ve güneş enerjisinin devreye alınmasının hedeflendiğini ayrıca doğal gazla çalışan santralleri de içeren mevcut 1.800 MW'lık elektrik santrali portföyüne ekleme yapılmasının amaçlandığı ifade edildi.

Öte yandan Statkraft, 2030 yılına kadar Almanya'da üretime hazır en az 250 MW büyüklüğünde elektroliz kapasitesine ulaşmayı planlıyor. Ayrıca, Statkraft'ın Almanya'nın kuzeyindeki Saksonya eyaletindeki Emden şehrinde 2025 yılında faaliyete geçecek 10 MW'lık bir pilot tesisin planlandığı belirtildi. Şirketin Almanya'daki hidrojenden sorumlu başkan yardımcısı, izinlerin ve sübvansiyonların mevcudiyetine bağlı olarak nihai yatırım kararının içinde bulunduğumuz yılın sonuna kadar verileceğini dile getirdi. Kurulması planlanan 200 MW büyüklüğündeki elektroliz tesisi için Emden’in bölgedeki su temini ve mevcut enerji şebekelerine erişimi sebebiyle ideal bir konumda bulunduğu vurgulandı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü