Varsıl Ülkeler Kömürden Çıkış Anlaşması İmzalamak Amacıyla Güney Afrika’ya Gidiyor

16 Eylül 2021

Konuya yakın haber kaynaklarına göre, yerkürenin en varsıl ülkelerinden dördü, Güney Afrika’nın çalıştırmaya devam ettiği kömür yakıtlı santrallerini artık kapatmaya başlaması konusunda bu ülkeyle anlaşma olanağı aramak amacıyla en erken önümüzdeki hafta olmak üzere en kısa sürede Güney Afrika’ya bir heyet gönderecek.

ABD, İngiltere, Fransa ile Almanya’dan yetkililer, elektrik üretiminin neredeyse tümünü 15 kömür yakıtlı santralden oluşan filosuyla üreten Eskom Holdings SOC Ltd. firması ile anlaşma yolu arıyorlar. Bir yetkili, herhangi bir anlaşma imzalanması durumunda, anlaşmanın 31 Ekim’de İskoçya’nın Glasgow kentinde başlaması planlanan ve COP26 olarak bilinen Birleşmiş Milletler iklim görüşmeleri sırasında duyurulabileceğini dile getirdi.

Güney Afrika çevre birimi sözcüsü Albi Modise, “Gelişmiş ekonomilerin düşük karbonlu bir ekonomi ile iklim direnci olan bir topluma adil geçişi finanse etme sorumlulukları var.” yorumunda bulundu. Modise, İngiltere’nin COP26’daki temsilcisi John Murton’ın “gelişmiş işbirliği fırsatlarını değerlendirmek üzere” ülkesini ziyaret edeceğini doğruladı, ne var ki ziyaret tarihinin hala kesinleşmediğini sözlerine ekledi.

COP26 başkanı Alok Sharma, doruk toplantısını “kömürü tarihe gömmek” için değerlendirmek istediğini açıklarken, kömüre bağımlı bir dizi orta gelirli ülkenin direnişiyle karşılaştı. Kömürün aşamalı olarak kaldırılması konusunda 20 temsilciden oluşan bir grubun Temmuz ayındaki toplantısında bir anlaşmaya varılamadı.

Güney Afrika'nın kömür yoğunluklu bir ekonomi olması, ülkesini, ondan sekiz kat büyük bir ekonomiye sahip olan İngiltere'nin bile önünde, yerkürenin 12. büyük sera gazı salınımı yapan ülkesi durumuna getirdi.

Kaynak: Miningweekly.com
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü