Yüksek Fiyatlar Arjantin'in Mart Tahıl İhracat Gelirini 18 Yılın En Yüksek Seviyesine Çıkardı

08 Nisan 2021

Arjantin’in CIARA-CEC ihracat şirketleri odası yaptığı açıklamada, yüksek tahıl fiyatlarının uluslararası sevkiyatlardan elde edilen geliri 18 yılın en yüksek seviyesine çıkardığını söyledi.

Reuters, odanın Arjantin'in toplam ihracatının %40'ını oluşturan şirketleri temsil ettiğini bildirdi. Hükümet COVID-19 salgınıyla şiddetlenen üç yıllık durgunluktan çıkmak için mücadele ederken ve ekonomisini istikrara kavuşturmaya çalışırken, sektör Arjantin'in en çok ihtiyaç duyulan ihracat gelirinin en büyük kaynağı konumuna geldi.

CIARA-CEC tarafından yapılan açıklamada, sektörün ilk çeyrekte 6,72 milyar dolar kazandırdığı belirtildi. Mart geliri Şubat ayına göre %53,22 artış kaydetti.

Arjantin, Avrupa'dan Güney Doğu Asya'ya domuz ve kümes hayvanlarını beslemek için kullanılan mısırın dünyada üç numaralı ihracatçısı ve en büyük soya küspesi tedarikçisidir.

Soya ve mısır hasadı ciddi anlamda bu ay başlıyor. 2020 ortasından Şubat ayına kadar yüksek sıcaklıklar ve yetersiz yağışlar verimi düşürdü ve hasat tahminlerini düşürdü.

Bu ayın başlarında Buenos Aires Tahıl Borsası, 2020/21 soya mahsulü tahminini 46 milyon tondan 44 milyon tona düşürdü. Rosario Borsası ise 2020'nin uzun süreli kuru dönemine atıfta bulunarak soya hasadı tahminini 49 milyon tondan 45 milyon tona düşürdü.

Kaynak: thecattlesite.com
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü