Polonya- Ekonomik ve Ticari Gelişmeler-28 Ocak 2021

28 Ocak 2021

EKONOMİK VE TİCARİ GELİŞMELER
 
POLONYA'NIN İŞSİZLİK ORANI ARALIK'TA AYLIK BAZDA %6,2 - İSTATİSTİK OFİSİ
Merkezi İstatistik Ofisi (GUS) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Polonya'nın işsizlik oranının önceki ay kaydedilen yüzde 6,1'den Aralık 2020'de yüzde 6,2'ye yükseldiğini söyledi.
GUS, kayıtlı işsiz sayısının Kasım ayındaki 1.025.700'den Kasım ayında 1.046.400'e düştüğünü söyledi.
Aile ve Çalışma Bakanlığı daha önce doğru bir şekilde Aralık ayındaki işsizlik oranının yüzde 6.2'ye yükseleceğini tahmin etmişti.
 
YENİ SANAYİ SİPARİŞLERİ ARALIKTA YILLIK BAZDA %7,0 ARTTI
Merkezi İstatistik Ofisi (GUS) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Polonya'nın yeni sanayi siparişlerinin Kasım ayında yıllık % 15.1'lik bir artıştan sonra Aralık 2020'de yıllık % 7.0 arttığını söyledi.
GUS, aylık bazda yeni siparişlerin bir önceki aya göre yüzde 1,8 artmasının ardından yüzde 9,9 düştüğünü söyledi.
Yeni ihracat siparişleri, Kasım ayındaki yıllık yüzde 20,7'lik artışın ardından Aralık 2020'de yıllık yüzde 9,4 arttı.
Aylık bazda, yeni ihracat siparişleri Kasım ayındaki % 6,6 artışın ardından Aralık ayında aylık % 13,6 arttı.

POLONYA 2021 YILI BÜTÇE YASASI ONAYLANDI

Bugün (28 Ocak), Cumhurbaşkanlığı Kançılarya, Andrzej Duda'nın 2021 bütçe yasasını imzaladığını duyurdu.
Buna göre, eyaletin bu yılki geliri 404,4 milyar PLN ve giderler 486,7 milyar PLN olacak ki bu da 82,3 milyar PLN maksimum açık anlamına geliyor. Devlet bütçesi, 500.000.000 PLN genel rezervi ve toplam 31.880.988.000 PLN tutarında özel karşılık (yedek akçe) içermektedir.
 
Bütçe Kanunu'nun amaçları doğrultusunda makroekonomik varsayımlar hazırlanırken, 2021'de gayri safi yurtiçi hasıladaki artışın % 4 olacağı, yıl sonunda kayıtlı işsizlik oranının ise ortalama% 7,5 olacağı varsayılmıştır. Mal ve hizmet fiyatlarındaki yıllık artış % 1,8 olacaktır. ortalama yıllık euro döviz kuru 4,45 PLN ve ABD doları döviz kuru 3,96 PLN olacaktır. Buna ek olarak, 2021 yılında kamu maliyesi sektörünün açığının 138,2 milyar PLN (GSYİH'nin% 5,9'u) ve devlet kamu borcunun 1,241,6 milyar PLN (GSYİH'nın% 52,7'si) olacağı varsayılmıştır - 
Polonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Ofisinin verdiği bilgilerdir. 
 
Daha fazla bilgi:
https://www.prezydent.pl/aktualnosci/wydarzenia/art,2069,prezydent-rp-podpisal-.html
https://www.wnp.pl/finanse/ustawa-budzetowa-na-rok-2021-z-podpisem-prezydenta-oto-najwazniejsze-liczby,446429.html

 
 
SİYASİ VE GÜNCEL HABERLER
 
1 ŞUBAT'TAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK GÜVENLİK KURALLARI PERŞEMBE (BUGÜN) SUNULACAK
Hükümet sözcüsü Piotr Mueller Çarşamba günü verdiği demeçte, 1 Şubat'ta yürürlüğe girecek olan Covid-19 pandemik güvenlik kurallarına ilişkin bilgilerin Perşembe günü sunulacağını söyledi.
Başbakanlık Dairesi Başkanı Michal Dworczyk Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ocak ayı sonuna kadar yürürlükte olan kısıtlamaların bir şekilde uzatılıp değiştirilmeyeceğine ilişkin kararların önümüzdeki günlerde alınacağını duyurmuştu.
Geçen yıl 28 Aralık'tan 17 Ocak 2021'e kadar, koronavirüs salgını ile bağlantılı olarak otellerin kapatılması ve alışveriş merkezleri ile kayak pistlerinin işletilmesine ilişkin sınırlamalar dahil olmak üzere ek kısıtlamalar getirildi. Kısıtlamalar daha sonra 30 Ocak'a kadar uzatıldı.
Yine Çarşamba günü Sağlık Bakanı Adam Niedzielski, okulların yeniden açılmasını önermeyeceğini söyledi. Şubat ayının ikinci haftasında öğretmenler için tarama testlerinin tekrar edileceğini ve bu sınavların tamamlanmasının ardından bakanlık tarafından okullarla ilgili yeni tavsiyelerin verileceğini söyledi.
 
POLONYA DIŞİŞLERİ BAKANI “AB, EURO-ATLANTİK TOPLULUĞUNUN BELARUS'A KARŞI GÖREVLERİ VAR”
Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Belarus sivil toplumunu destekleme ve Minsk'e baskı yapma sorumluluğunun AB'ye ve Avrupa-Atlantik toplumuna ait olduğunu söyledi.
Çarşamba günü Fransa'daki Polonya, Romanya ve Litvanya büyükelçiliklerinin yanı sıra AB Dışişleri Konseyi tarafından bir tartışma paneli düzenlendi. Tartışmaya Rau ve Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Dian, Litvanya'dan Gabrielius Landsbergis ve Romanya'dan Bogdan Aurescu'nun yanı sıra Belarus muhalefet lideri Sviatlana Tsikhanouskaya katıldı.
Dışişleri bakanlığı bildirisinde, Polonya Dışişleri Bakanının Belarusluların haysiyetini savunmakla ilgili diğer konuların yanı sıra konuştuğunu söyledi.
Açıklamada "Bu, Belarus sivil toplumunu destekleme ve Minsk'teki hükümete baskıyı sürdürme sorumluluğunun AB ve Avrupa-Atlantik toplumuna ait olduğu anlamına geliyor."
Dışişleri Bakanlığı, Bakan Rau'nun konuşmasında Varşova ve Visegrad Grubu'nun (Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan) 27 AB üyesinin desteğini alan Demokratik Beyaz Rusya için AB Ekonomik Planını önerdiğini belirtti..
Belarus'ta bu yıl başlayanların durdurulamayacağını veya bastırılamayacağını ve demokratik bir Beyaz Rusya'nın ve onun kahraman toplumunun zafer kazanacağına inandığını söyledi.
Dışişleri Bakanlığı bildirisinde, panel katılımcılarının Belarus'taki olayları etkileyen koşulları ve Belarus toplumunu desteklemek için olası senaryoları tartıştıklarını söyledi.
Görevdeki Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko'nun yeniden seçilmesinin ardından geçen yıl Belarus'ta protestolar patlak verdi.
 
BRÜKSEL, DİSİPLİN KURULU ÜZERİNDEN POLONYA'YA KARŞI YASAL EYLEMLERİ ARTIRIYOR
Avrupa Komisyonu, Brüksel'in AB yasasını çiğnediğini iddia ettiği yargıçları disipline etmek için kurulan yeni bir hukuk organı nedeniyle Polonya'ya karşı ihlal prosedürünün ikinci aşamasını başlattı.
Komisyon (AK) kararını, Yargıtay Disiplin Dairesi ile ilgili ilk prosedürü başlattıktan dokuz ay sonra Çarşamba günü açıkladı.
AK yaptığı açıklamada "Komisyon, Polonya'nın bağımsızlığı ve tarafsızlığı garanti edilmeyen Yüksek Mahkeme Disiplin Dairesinin yargıçlar ve görevlerini yerine getirme biçimleri üzerinde doğrudan etkisi olan kararlar almasına izin vererek AB hukukunu ihlal ettiğini düşünmektedir. "dedi.
"Yargıçların bağımsızlığı garanti edilmeyen bir organ önünde yargılama yapmak zorunda olma olasılığı, yargıçlar için 'caydırıcı bir etki' yaratır ve kendi bağımsızlıklarını etkileyebilir.
Polonya'nın AK'nin hareketine yanıt vermek için şimdi bir ayı var.
Polonya'nın cevabı tatmin edici değilse, Komisyon davayı Avrupa Birliği Adalet Divanı'na götürebilir. Mahkeme daha önce Disiplin Odası'nın hakimler aleyhine işlem yapamayacağına karar vermişti.
AK’nin Polonya’ya karşı yeni hamlesi, geçen yıl Nisan’da Komisyon’un ihlal prosedürünü başlatmasıyla başlayan hikayedeki son büküm.
Geçen ay Polonya'ya “ihlal prosedürüne yeni bir şikayet ekleyen ek bir resmi bildirim mektubu” gönderdi.
"Polonya'nın ek resmi tebligat mektubuna verdiği yanıt, Komisyon'un endişelerini gidermiyor" dedi. "Bu nedenle, Komisyon bugün Polonya'ya ek bir gerekçeli görüş göndererek ihlal prosedürünün bir sonraki adımına geçmeye karar verdi."
Daire, etik olmayan davranışlarda bulunan veya yasayı çiğneyen yargıçlarla ve hükümet tarafından reformdan geçirilen adli özyönetim organı KRS'nin (Ulusal Yargı Konseyi) meşruiyetini sorgulayanlarla ilgilenmek üzere kuruldu.
Ancak eleştirmenler, yasanın iktidar partisinin reformlarına karşı çıkan yargıçları disiplin altına almak için kullanılabileceğini söylüyorlar.
Yargılamalar, Polonya ile AB arasındaki gerginliği pekala artırabilir. Brüksel, Polonya yargı sistemini tartışmalı bir şekilde elden geçirmesi nedeniyle Polonya’nın sosyal muhafazakar hükümeti ile sık sık çatışmıştır.
 
POLONYA 87 MİLYON DOZDA KOVİD-19 AŞISI SİPARİŞ ETTİ
Bir Sağlık Bakanlığı medya yetkilisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Polonya'nın Ulusal Aşılama Programına dahil olan beş şirketten 62 milyon doz dahil olmak üzere toplam 87 milyon doz anti-Covid-19 aşısı sipariş ettiğini söyledi.
Agnieszka Pochrzest-Motyczynska verdiği demeçte, ilave 25 milyon dozun dağıtımının bu yılın 2. çeyreğinde başlayacağını söyledi.
62 milyon dozun beş şirket tarafından dağıtılacağını sözlerine ekledi: Astra Zeneca, CureVac, Johnson & Johnson, Moderna ve Pfizer / BioNTech.
 
POLONYA'DA ONAYLANMIŞ KORONAVİRÜS VAKA SAYISI 1.489.512'YE ULAŞTI
Sağlık Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Polonya'nın doğrulanmış koronavirüs enfeksiyonlarının sayısının Salı gününden bu yana 6.789 yeni vaka ile arttığını ve 1.489.512'ye ulaştığını söyledi.
389 kişi daha öldü ve ölü sayısı 36.054'e çıktı.
Sağlık Bakanlığı ayrıca doğrulanmış koronavirüs enfeksiyonu olan 14.120 kişinin hastaneye kaldırıldığını ve 176.833 kişinin karantina altında olduğunu bildirdi. Şimdiye kadar 1.246.267 kişi iyileşti.
Resmi hükümet web sitesi gov.pl.'de yayınlanan verilere göre, toplamda 905.457 Polonyalı Covid-19'a karşı aşılanmıştır.
Hükümet, 27 Aralık'ta sağlık hizmeti çalışanları virüse karşı ilk korunanlar arasında olacak şekilde ulusal bir aşılama programı başlattı. Cuma günü, Polonya 80 yaşın üzerindeki yaşlı vatandaşları aşılamaya başladı.
Virüs Mart ayında ülkeyi ilk kez vurduğundan beri, Polonya yayılmasını önlemek için bir dizi önlem aldı.
Aralık ayında hükümet, Polonya'nın 28 Aralık'tan 17 Ocak'a kadar 'ulusal karantinaya' gireceğini duyurdu, kısıtlamalar o zamandan beri 31 Ocak'a kadar uzatıldı. Oteller ve kayak pistleri kapalı kaldı.
Spor salonları, spor kulüpleri ve su parkları gibi tüm alışveriş merkezleri de kapatılmıştır. Kapanış, marketler, kitap ve basın dükkanları veya eczaneleri içermez. Açık kalan büyük bağımsız mobilya mağazalarıdır. Restoranlara yalnızca paket servis veya eve teslimat satışlarına izin verilir.
 
POLONYA KENDİ YER UZAY GÖZLEM SİSTEMİNİ KURMAK İÇİN HAMLE YAPIYOR
Polonya, ülkenin güneydoğusundaki Podkarpackie eyaletindeki ilk Dünya gözlem uyduları sistemini kurmak için uzay projelerinde yer alan bir grup kuruluş kuracak.
Çarşamba günü, Podkarpackie eyalet yetkilileri, Polonyalı telekomünikasyon operatörü Exatel, Rzeszow Teknoloji Üniversitesi ve Jaroslaw'daki Devlet Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi temsilcileri, Polonya'nın güney doğusunda böyle bir kümelenmenin kurulmasına yönelik bir niyet mektubu imzaladılar.
Törende hazır bulunan Devlet Varlıkları Bakan Yardımcısı Maciej Malecki, Covid salgınının yüksek kaliteli verilerin güvenli aktarımını, istikrarlı ve güvenli iletişimi sağlamanın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini ve "işbirliği için bir kümelenme oluşturmayı amaçlayan faaliyetler" olduğunu söyledi. uzayda ve bir Yer Gözlem Uydu Sistemi inşa etmek Polonya'nın varoluş sebebinin bir parçasıdır ".
Proje Milli Savunma Bakanlığı desteği ile yürütülecek.
Savunma Bakan Yardımcısı Marcin Ociepa, "Uzay konusu Kuzey Atlantik İttifakı'nın güvenliği, araştırma ve birçok endüstrinin gelişimi açısından kritik önem taşıyor" dedi.
Polonya uzay politikasının geliştirilmesinde üç alanın anahtar olduğunu söyledi: bilimsel potansiyeli ilerletmek, Polonya uzay endüstrisini özerk ve devralmalara karşı dirençli hale getirmek ve askeri boyutta kendi kendine yeterliliği sağlamak.