Slovakya'da Koronavirüs Tedbirleri Sıkılaştırılıyor

08 Ocak 2021
Slovak Hükümeti, salgın durumundaki kötüleşme nedeniyle tedbirlerin sıkılaştırılmasına karar vermiştir. Bu kapsamda, 1- 24 Ocak 2021 tarihleri arasında;
- Ev ziyaretleri mümkün olmayacaktır (Şu an mevcut istisnalar çerçevesinde birlikte bulunan iki ev halkının hemen ayrılmalarına gerek olmamakla birlikte, ayrıldıktan sonra tekrar biraraya gelinmesi mümkün olmayacaktır.).
- Dini mekanlar kamuya kapalı olacaktır.
- İşletmelerin dış alanlarında yeme/içme mümkün olmayacaktır.
- Kayak merkezleri kapalı olacaktır.
- Otellere yeni misafir kabul edilmesi mümkün olmayacaktır. (Halihazırda otellerde bulunan misafirler bulundukları konaklama tesislerinde kalabilecekler, ancak konaklamanın uzatılması mümkün olmayacaktır.)
- İller arasında seyahatler mümkün olmayacaktır (İşe gidip gelinmesi hariç).

Sokağa çıkma yasağında uygulanan muafiyetler aşağıda yer alan istisnalarla sınırlandırılmıştır:
- İşe gidip gelme
- Temel ihtiyaçların karşılanması (En yakın market, eczane, evcil hayvan ihtiyaçları, doktor vb.)
- Evcil hayvanın evden en fazla 1000 metre uzaklıkta gezdirilmesi
- Çiftlik hayvanlarına bakım
- Cenazeye gidilmesi (En fazla 6 kişi)
- Postane, banka, motorlu araç servisleri, kuru temizleme, benzinlik vb. hizmetlere ulaşım
- Bakıma muhtaç yakınlara gidilmesi
- Doğada vakit geçirilmesi (Yalnızca bulunulduğu il içinde)
- C-19 testi için dışarı çıkılması

Bununla birlikte, Slovak Hükümeti'nin 6 Ocak'ta aldığı yeni kararlar çerçevesinde, ülkede halihazırda yürürlükte olan sokağa çıkma yasağı Nitra ilinde daha katı biçimde uygulanmaya başlanacaktır. Vaka sayılarının çok yüksek olduğu ve hastane kapasitelerinin aşıldığı Nitra'da, 11 Ocak'tan itibaren geçerli olacak yeni uygulamaya göre sadece negatif C-19 testi ibraz edebilen kişiler işe gidip gelebilecektir. Temel ihtiyaçların karşılanması için alışveriş gibi sokağa çıkma istisnaları ise geçerliliğini korumaktadır. Bahse konu şehirde ve ülkenin ikinci büyük şehri Kosice'de önümüzdeki günlerde kitlesel testler yapılması öngörülmektedir. Yeni kararlar doğrultusunda ayrıca, tüm ülke çapında vatandaşlara yakınları ile internet üzerinden çevrim içi iletişimin tercih edilmesi, çalışanlara mümkünse evden çalışma imkanı sağlanması ve dış alanlarda diğer bireylerle yakın temastan kaçınılması önemle tavsiye edilmektedir.

Yayımlayan: Bratislava Ticaret Müşavirliği