Slovakya’nın, Pandemi Öncesi GSYİH Büyümesini 2021 Sonuna Kadar Yeniden Kazanması Bekleniyor.

18 Şubat 2021

Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan tahminlere göre, C-19'a karşı aşılamanın yaygınlaştırılması ve salgınla ilgili kısıtlamaların kademeli olarak hafifletilmesi, Slovakya'nın ekonomik büyümesinin 2021 yılının ikinci yarısında hızlı bir şekilde toparlanmasını sağlayarak yıllık büyüme oranını %4'e çıkaracak. 2022 yılında ise Slovakya’nın %5,4 oranıyla Malta ile birlikte AB'deki en yüksek büyüme oranını kaydetmesi bekleniyor.

Sanayi sektörü, hizmetler sektörünün aksine, salgınla ilgili kısıtlamalardan büyük ölçüde korundu. Bu durumun, Slovakya’nın artan dış taleple beslenecek olan sanayi ağırlıklı ihracat sektörü tarafından olumlu karşılanması ve net ihracatın 2021-22 tahmin dönemi boyunca GSYİH büyümesine olumlu katkı yapması bekleniyor.

Öte yandan, düzenlemeye tabi enerji fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak enflasyonun 2021'in başında önemli ölçüde yavaşlaması bekleniyor. Bozulan kısa vadeli görünümün, zayıf iç talep yoluyla yarattığı deflasyonist baskı sebebiyle 2021'de yıllık enflasyon oranının %0,5 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Kaynak: SITA Haber Ajansı
Yayımlayan: Bratislava Ticaret Müşavirliği