Ufuk 2020 Programı Kapsamında Avrupa Yeşil Mutakabat Çağrısı

16 Kasım 2020

Malumları olduğu üzere, Avrupa Komisyonu tarafından 11 Aralık 2019 tarihinde dünya kamuoyu ile paylaşılan “Avrupa Yeşil Mutabakatı” (European Green Deal) ile AB sanayisinin 2050 yılına kadar dönüşümünü öngören ve 2050 yılına kadar;

  • Net sera gazı emisyonlarının sıfıra indirilmesi,
  • Ekonomik büyümenin kaynak kullanımından ayrılması,
  • Hiç kimsenin ve hiçbir yerin bu politikadan ayrı tutulmaması

ana hedefleriyle ortaya yeni bir strateji konmuştur.

Bahse konu stratejiyle belirlenen hedeflerin hayata geçirilmesine katkı sağlamak ve bu alanda yapılacak Ar-Ge ve inovasyon/yenilik çalışmalarına destek olmak amacıyla, Avrupa Komisyonu tarafından 18 Eylül 2020’de, Ufuk 2020 Programı kapsamında Avrupa Yeşil Mutabakat Çağrısı (European Green Deal Call) yayınlanmıştır.

Söz konusu çağrı, 2050 yılına kadar Avrupa kıtasının “iklim nötr” hale getirilmesi genel hedefi ile bir dizi derinden dönüştürücü politikalar da tasarlayarak, Ar-Ge ve yenilik projeleri yoluyla bu hedeflere katkı sunmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, 1 milyar Avro bütçeli yeni Çağrı bünyesinde, Avrupa’nın iklim ve çevre ile ilgili zorluklarının üstesinden gelmek üzere 10 öncelikli alan altında belirlenen 20 konu başlığında çağrılar açılmıştır.

Çağrı’ya sanayi kuruluşları, KOBİ’ler, araştırmacılar, üniversiteler, araştırma merkezleri, kamu kurumları, STK’lar, uluslararası organizasyonlar hazırladıkları projelerle başvurabilmektedir. Tasarlanan projelerde Program ülkelerinden en az 3 ortak olması koşulunun sağlanması gerekmektedir. Bu çerçevede, Türkiye’den başta firmalar olmak üzere anılan paydaşlar için önemli fırsatlar sunan bu Çağrı kapsamında tasarlanan projelerin, AB üyesi ülkeler ve diğer Program ülkelerinden ortaklıklar/konsorsiyumlar kurularak yürütülmesi beklenmektedir.

10 öncelikli alan altında 20 çağrı başlığı içeren Program hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız: https://h2020.org.tr/tr/haberler/ufuk2020-yesil-mutabakat-green-deal-cagri-programi-yayinlandi

Kaynak: Tübitak Ufuk 2020
Yayımlayan: Bratislava Ticaret Müşavirliği