“İMES, Sanayicinin, Tüccarın, Üretim Yapan Kişilerin Okuludur”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yeni Türk Ticaret Kanununa işaret ederek, ''Hedef, Türkiye'yi ticaretin en kolay, ancak en güvenli şekilde yapıldığı bir ülke haline getirmek, Türk tüccarı ve sanayicisinin rekabet gücünü artırmak, ticari ve sınai faaliyetlerin daha şeffaf bir şekilde sürdürülmesini sağlamak ve rekabet gücünü geliştirmek'' dedi.
30 Mart 2012Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yeni Türk Ticaret Kanununa işaret ederek, ''Hedef, Türkiye'yi ticaretin en kolay, ancak en güvenli şekilde yapıldığı bir ülke haline getirmek, Türk tüccarı ve sanayicisinin rekabet gücünü artırmak, ticari ve sınai faaliyetlerin daha şeffaf bir şekilde sürdürülmesini sağlamak ve rekabet gücünü geliştirmek'' dedi.
İstanbul Madeni Eşya Sanatkarları (İMES) Sanayi Sitesi'nin 2011 Yılı Olağan Genel Kurul toplantısında konuşan Yazıcı, İMES'in küçük ve orta ölçekli işletme faaliyetlerinde bir marka olduğunu belirterek, İMES'in 1050 küçük veya orta ölçekli işletmenin faaliyetini yürüttüğü, 12 binden fazla çalışana sahip olduğunu anlattı.
''İMES, sanayicinin, tüccarın, üretim yapan kişilerin okuludur. Burada sanayici olarak faaliyete başlayan birçok kişi işini daha da büyütmüş ve bugün Türkiye'nin sayılı, önde gelen sanayicileri arasında yer almıştır'' diyen Yazıcı İMES'in bir okul görevi görmesinin Türk ticaretinin gelişmesi açısından son derece önem taşıdığını belirtti.
Yazıcı, İstanbul'un şehirden öte bir sanayi kenti ve ticaret merkezi olduğunu kaydederek bu şehir içerisinde İMES'in, sanayi ve ticaretin başladığı yer konumunda bulunduğunu ifade etti.
Türkiye'nin, bulunduğu coğrafyada, imkanlarını son yıllarda en iyi şekilde kullanan ve değerlendiren bir ülke pozisyonuna geldiğini ve etkin bir aktör olduğunu dile getiren Yazıcı, dünyada da uluslararası çerçevede Türkiye'nin etkin bir konumda yüz ağartıcı çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.
Bakan Yazıcı şöyle devam etti:
''İki gün önce ilgili kurumun açıkladığı verilere göre Türkiye'de sanayi üretimi 2011'de yüzde 1,5 oranında büyümüş. Dünyada yaşanan krize rağmen... 2012 ile alakalı da hükümetimiz bütün dünyada yaşanan gelişmeleri ekonomik gidişatı, finansal sektörlerin faaliyetlerini ve her alandaki gelişmeleri sektörel bazda izlemek ve takip etmek suretiyle gündemini canlı tutmaktadır. Hangi alanda bir düzenleme yapıyorsak, düzenleme yaptığımız alandaki sorunları gidermeyi amaçlıyoruz, sorun üretmeyi değil. Dolayısıyla Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun sorun üreteceğine ilişkin eleştiriler kimseyi abluka altına almasın. Çünkü Yeni Ticaret Kanunu Türkiye'nin ihtiyacı gözetilerek çıkartılmış bir kanun. Şu anda mevcut ticaret kanunu 1957 tarihli 55 yıllık bir kanun. Dünya değişti, teknoloji baş döndürücü bir şekilde değişiyor, mesafeler kısaldı, keskin bir rekabet var, şeffaflık dönemini yaşıyoruz, keskin bir rekabet var.''
Şirketlerin güçlü olabilmesi için sermaye ve idari yapılarının güçlü olması gerektiğini aktaran Yazıcı, bu çerçevede şirket kuruluşundan yönetimine, denetiminden bilançolarına, ek yeni düzenlemelerin, çağdaş anlayış ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak suretiyle bu kanunda yer aldığını bildirdi.
Yazıcı, kanunda hedeflerini engelleyici bir durum söz konusu olduğunda hemen düzenlemeye gidileceğini ve kanunun o durumdan izole edileceğini belirterek, ''Yeni Türk Ticaret Kanunuyla hedef, Türkiye'yi ticaretin en kolay, ancak en güvenli şekilde yapıldığı bir ülke haline getirmek, Türk tüccarı ve sanayicisinin rekabet gücünü artırmak, ticari ve sınai faaliyetlerin daha şeffaf bir şekilde sürdürülmesini sağlamak ve rekabet gücünü geliştirmek'' diye konuştu.
Kanunla ilgili eleştiriler
Bakan Yazıcı, kanunla ilgili en çok yapılan eleştirilerden birisinin ''Şirket ortağının şirketinden para alamayacağı'' konusu olduğunu aktararak kar payı dışından alınan parayla, şirketin kaynağının faizsiz olarak kullanıldığını ve bu durumun maliyenin denetiminde olduğunu dile getirdi.
Şirket ortağının şirketinden ''kar payı avansı'' adı altında para alabileceğini söyleyen Yazıcı, bu şekilde ''şirketten borç alamaz'' kuralının yumuşattıklarını vurguladı.
''Sermaye siteleri internet sitesi oluşturmak zorunda '' maddesinin de çok eleştirildiğini belirten Yazıcı, zaten sermaye şirketlerinin hemen hemen tamamının internet sitesi olduğunu ve bu şirketlerin yeni bir site açmasının gerekli olmadığını kaydetti.
Bakan Yazıcı, şirketlerin sadece, şu anda kullanmakta oldukları sitenin belli bir kısmını bu kanunun ön gördüğü bilgileri yayınlamaya tahsis edeceklerini ifade ederek şu şekilde devam etti:
''Ticari sır olarak nitelendirilen, üretim ve müşteri bilgileri, sınai mülkiyete ilişkin bilgiler sitede elbette yer almayacak. Bugün yürürlükte bulunan kanuna göre, şirket genel kurulları yapılır, burada şirketlerin bilançosu okunur ve buna dair bütün veriler tutanaklarda yer alır, yöneticilerin maaşları bu kurullarda belirlenir, bunlar da genel kurul tutanaklarında bulunur. Bu tutanaklarda yer alan bilgiler Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlanır. Biz şimdi onun ötesinde internette yayınlansın dedik tek fark bu.''
Gümrük ve Ticaret Konseyi
Yazıcı, ticari hayatın bütün aktörlerinin temsil edildiği, özel ve kamu kuruluşlarının yer aldığı, Türk ticaretinin ve ekonomisinin gelişmesi amacıyla bütün ticari aktörlerin sorunlarının dillendirileceğini ve bu sorunlara çözümlerin aranacağı ''Gümrük ve Ticaret Konseyi'' kurduklarını belirterek bu konseyle ilgili kanunun önümündeki günlerde Resmi Gazete'de yayınlanacağını bildirdi.
Esnaf Şurası ilişkin yönetmeliği hazırlayıp Başbakanlığa sunduklarını anlatan Yazıcı, esnaf ve sanatkarın sorunlarını bu yapı ile takip edeceklerini söyledi.
''İnsansız ve kağıtsız bir gümrük hedefliyoruz''
Gümrüklerde yeni uygulamaları hayata geçirdiklerini, gümrük kapılarını yenileyerek modernize ettiklerini ve uygulamalarda teknolojik yöntemleri hayata geçirdiklerini aktaran Yazıcı, ''İnsansız ve kağıtsız bir gümrük hedefliyoruz. Bu çerçevede başlattığımız uygulamayla, özellikle onaylanmış kişi statüsüne sahip, yani gümrüklerde yaptığı işlerde güven kazanmış, bu anlamda kendilerine 'onaylanmış kişi' statüsü verilen ihracatçılarımızın internet ortamında gümrüğe gelmeden elektronik ortamda gümrük işlemlerini yapabilecekleri bir seviyeye geliyoruz. Bunun uygulamasına başladık ve bu statüye sahip olanlar 2012 sonuna kadar gümrüğe gelmeden işlemlerini yapar hale gelecek'' diye konuştu.
Yazıcı, hayata geçirecekleri ''tek pencere'' uygulamasıyla gümrükte farklı farklı yerlerde yapılan işlemlerin tek bir yerden yapılmasına olanak sağlayacaklarını sözlerine ekledi.
Yazıcı, konuşmasının sonunda İMES'in en yaşlı iki üyesi olan İbrahim Uzun (90) ve Hüseyin Özalp'a (85) günün anısına plaket takdim etti.