"2012 Uluslararası Kooperatifler Yılı Ödülleri" Sahiplerini Buldu

2012 yılının Birleşmiş Milletler tarafından tüm dünyada “Uluslararası Kooperatifler Yılı” ilan edilmesinden sonra yıl içinde gerçekleştirilen etkinlikler ''2012 Uluslararası Kooperatifler Yılı Kapanış Toplantısı'' ve Türkiye Kooperatifler Fuarı'nın açılışı ile sona erdi.

21 Aralık 2012


 

2012 yılının Birleşmiş Milletler tarafından tüm dünyada “Uluslararası Kooperatifler Yılı” ilan edilmesinden sonra yıl içinde gerçekleştirilen etkinlikler ''2012 Uluslararası Kooperatifler Yılı Kapanış Toplantısı'' ve Türkiye Kooperatifler Fuarı'nın açılışı ile sona erdi.

ATO Congresium'da düzenlen 2012 yılının kapanış etkinliği, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Muammer Niksarlı, Kooperatifçilik Genel Müdürü İsmail Kalender ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.
Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, yaptığı konuşmada kooperatiflerin öneminin tüm dünyada kabul edildiğini, bu nedenle Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2012 yılının Uluslararası Kooperatifler Yılı olarak ilan edildiğini dile getirdi. Hükümet ve bakanlık olarak kooperatiflere büyük önem verdiklerini ifade eden Metin, kooperatiflerin sosyal ve iktisadi kalkınmanın nimetlerinin daha geniş kesimlere ulaştırılmasını sağlayan en önemli araçlardan biri olduğunu kaydetti.
Metin, gelişmiş ülkelerde kooperatiflere halkın katılım düzeyinin oldukça yüksek olduğunu ifade ederek, Japonya'da her 3 aileden 1'nin Kanada'da her 10 kişiden 4'ünün, Almanya'da da her 4 kişiden 1'nin en az 1 kooperatifin ortağı olduğunu kaydetti.
Türkiye'de ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın görev ve sorumluluk alanında faaliyet gösteren 30 ayrı türde 84 bin civarında kooperatifin 8 milyondan fazla insana hizmet sunduğunu belirten Metin, ''8 milyonu aşkın insanımızı ekonomik aktivitelerin içine katmayı başaran kooperatif işletmeler, özellikle kırsal alanda istihdamın arttırılması, iç ve dış ticaretin geliştirilmesi, piyasaların düzenlenmesi ile refah ve zenginliğin ülkemizin en ücra köşelerine kadar ulaşmasına öncülük ediyor'' dedi.
Uluslararası Kooperatifler yılında Türkiye'deki kooperatiflerin daha güçlü ve etkin kuruluşlar olması için önemli adımlar attıklarını anlatan Metin, şöyle konuştu: ''Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza atarak, dünyaya örnek bir çalışma yaptık. Bakanlığımız koordinasyonunda hazırlanan Türkiye Kooperatifçilik Strateji ve Eylem Planı'nı devletin resmi bir belgesi haline getirdik. Bu, strateji ve eylem planı ile birlikte ülkemiz kooperatifçilik vizyonu 'güvenilir, verimli, etkin ve sürdürülebilir ekonomik girişimler niteliğini kazanmış bir kooperatifçilik yapısına ulaşmak' olarak belirlenmiştir.''
 


-''Türkiye'deki kooperatifler sayısal açıdan dünyadakilerin neredeyse yüzde 10'u''-
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız da, kooperatifçilik sisteminin rasyonel ve bütüncül bir yaklaşımla ele alınıp uygulandığında üreticilere, tüketicilere, küçük işletmelere ve diğer menfaat sahiplerine çok büyük fayda sağladığını söyledi.
Türkiye'deki kooperatiflerin sayısal açıdan dünyadaki tüm kooperatiflerin neredeyse yüzde 10'unu oluşturduğunu ifade edenAltunyaldız, ancak kooperatiflere halkın katılım oranının kooperatiflerin mali büyüklükleri, pazar payları ve piyasa derinlikleri açısından bakıldığında dünya ortalamasının çok gerisinde kaldığını söyledi.
Türkiye'de 2010 yılında 1.547, 2011 yılında 1.033 olmak üzere 2 yılda 2 bin 600'e yakın yeni kooperatifin kuruluşunun gerçekleştiğini anlayan Altunyaldız, ancak söz konusu 2 yılda 3 binin üzerinde kooperatifin de kapandığını kaydetti.
Altunyaldız, bu durumun Türkiye'deki kooperatiflerin genel karakteristiğinden ve yapısal sorunlarından kaynaklandığını belirtti.
Bakanlık olarak kooperatiflerin faaliyet gösterdiği sektördeki pazar payı yüksek, ekonomi içinde daha üretken ve istikrarlı yapılar haline gelmelerini amaçladıklarını belirten Altunyaldız, bu toplantının kooperatif yılı kapanış toplantısı olmasına rağmen her yılı bir kooperatifçilik yılı gibi düşünerek çalışacaklarını söyledi.
Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Muammer Niksarlı, kooperatifçiliğin gelişebilmesi için yerel ekonominin desteklenmesi, yerli malı kullanma bilincinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
İtalyanların ''yüzde 100 İtalyan'' şeklinde slogan ürettiklerine işaret eden Niksarlı, ''Biz de kendi ürettiklerimizi korumalı, desteklemeliyiz'' diye konuştu.
Niksarlı, kooperatifçiliğin gelişmesi için kooperatiflerin tek çatı altında toplanması gerektiğini, bu konuda dikey örgütlenmelerin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.
Konuşmaların ardından Kooperatif Yılı kapsamında çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerine desteklerinden dolayı ödül ve plaketler verildi.
Ardından, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ve beraberindekiler Türkiye Kooperatifler Fuarı'nın açılışını gerçekleştirdiler.