Altunyaldız: İhracat İşlemlerinin Yüzde 60'ını Gümrüklerimizde 1 Dakikada Gerçekleştiriyoruz
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından düzenlenen "Gümrüklerde Son Gelişmeler, Beklenti ve Talepler" panelinin açılışında, bakanlığın yaptığı çalışmalar ve uygulamaya alınan projelerle ilgili değerledirmelerde bulundu.
13 Kasım 2013Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından düzenlenen "Gümrüklerde Son Gelişmeler, Beklenti ve Talepler" panelinin açılışında, bakanlığın yaptığı çalışmalar ve uygulamaya alınan projelerle ilgili değerledirmelerde bulundu.
Altunyaldız, gümrüklerde işlem sürelerinin büyük ölçüde düşürüldüğünü belirterek, "İhracatımızın yüzde 60'ının işlemlerini gümrüklerimizde sadece 1 dakikada gerçekleştiriyoruz" dedi.
Ülkeler için ticaretin önemini anlatan Altunyaldız, "Sayın Bakanımız önderliğinde, Bakanlık olarak ilke ve vizyonumuz Türkiye'yi dünyanın en kolay ve en güvenli ticaret ülkesi yapmak" diye konuştu.
Ziya Altunyaldız, yapılan çalışmalarla gümrüklerde işlem sürelerinin büyük ölçüde düşürüldüğünü ifade ederek şunları anlattı:
"Geldiğimiz noktada şunu büyük bir gururla söyleyebiliyorumki bugün, ihracatımızın yüzde 60'ının işlemlerini gümrüklerimizde sadece 1 dakikada gerçekleştiriyoruz. 2010 yılında ortalama ihracat süresi 8 saatti. 2013 yılı Haziran ayı itibariyle bu süreyi 5 saatin altına düşürdük. Yani son 3 yıla göre ortalama ihracat işlem sürelerinde de yüzde 40'lık bir iyileşme sağladık."
Geliştirilen ortak gümrük kapısı modeli hakkında bilgi veren, bu model sayesinde, komşu ülkelerle sınır kapılarındaki işlemlerin en aza indirgeneceğini belirten Altunyaldız, bu model çerçevesinde Gürcistan ile yapılan anlaşmanın 2014 yılının ilk çeyreğinde hayata geçirileceğini söyledi.
Altunyaldız, cumhuriyetin 100'üncü kuruluş yıldönümünde 500 milyar dolar ihracat ve 600 milyar dolar ithalat olmak üzere toplam 1 trilyon doların üzerinde bir dış ticaret hacmi ile dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisinde yer alınmasının hedeflendiğine işaret ederek, birlikte çalışma olgusu başarıldığı takdirde bunun gerçekleştirilemeyecek bir hedef olmadığını kaydetti.
Bakanlığın, gümrükler alanındaki projeleri, Gümrükte Uzlaşma Müessesesi, Gümrük ve Ticaret Konseyi, Yap işlet devret modeli ile sınır kapıları ve gümrüklerde yapılan yenileme çalışmaları, Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü, belgesiz beyanname, TIR Elektronik Ön Beyan Sistemi, Ortak Transit Rejimi, Elektronik Özet Beyan Sistemi ile ilgili de katılımcıları bilgilendiren Altunyaldız, 2023 vizyonunun gerçekleşmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğinin altını çizdi.
Altunyaldız, kolay ve güvenli bir ticaret sisteminin, firmaları uluslararası arenada daha rekabetçi kılarak güçlendireceğine, bu yolla ticaretin daha da artacağına, bunun ise ekonomik büyüme ve refaha doğrudan pozitif katkı sağlayacağına dikkati çekerek konuşmasına şöyle devam etti:
"Nitekim Dünya Bankası, OECD gibi uluslararası kuruluşların yaptığı çalışmalar da bizi ve bu yaklaşımımızı teyit eder mahiyettedir. Örneğin, OECD'ye göre dünya ticaretinde maliyetlerin yaklaşık yüzde 15'ini gümrük işlemleri oluşturmaktadır. Bu oranda yüzde 1'lik bir azalma, dünya ekonomisine yaklaşık 40 milyar dolarlık bir katkı sağlamaktadır.
Yine Dünya Bankası'na göre, bir ülkede ihracat maliyetlerindeki yüzde 10'luk bir azalma, ülkenin toplam ihracatında yüzde 4,7'lik bir artış sağlamaktadır. Halihazırda, dünya ticaretinden binde 8 oranında pay alıyoruz. 2023'te bu payımızı yüzde 1,5'e çıkarmayı hedefliyoruz. Biz ticaretimizin ne kadar kolay yapılmasını sağlarsak o kadar artacağına inanıyoruz. Bakanlık olarak bu yolda büyük bir azim ve gayretle çalışıyoruz."
"Dünyanın 10 büyük ekonomisi içine girmenin yolu gümrüklerden geçiyor"
İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar da, İstanbul'un 200 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip olan bir şehir olduğunu belirterek, "Bu ortak yanlarımızdan biri. Diğer ortak yanımız ise, Türkiye’yi dünya sıralamasında en yukarıya çıkarma hedefimiz. İstanbul ve ülkemizin geleceği için birlikte çalışıyor olmamız, ortak sinerjimizin de kaynağı olmalı" dedi.
İstanbul'daki gümrüklerin en az 40 milyar dolar gelire aracılık yaptığına işaret eden Çağlar, Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelmesi hedefinin yolunun gümrüklerden geçtiğini söyledi.
Çağlar Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat ve 625 milyar dolar ithalat hedefine de atıfta bulunarak, "Bu hedefimiz, bugünkü rakamların ihracatta 3, ithalatta ise 2 katından fazla. Ancak, bunları gerçekleştirmek için sözden fazlasına ihtiyaç var. Artık sadece kendi sınırlarımız dahilinde kalarak gelişemeyiz, büyüyemeyiz" değerlendirmesinde bulundu.
Son dönemde hükümetin ve ekonomi bürokrasisinin gümrükler için oldukça kararlı adımlar attığını dile getiren Çağlar şunları kaydetti:
"Bizim İTO olarak bazı taleplerimiz var, odamızın görüşlerini Sayın Müsteşarımıza yazılı olarak verdim. Değinmek istediğim bir farklı konu var ki, gümrük çalışanlarına ve orada hizmet verenlere ve de hizmet alanlara daha modern ortamlar sağlanması. Bu kapsamda, veri salonlarının yenilenmesi çok önemli. Söz konusu salonlar bir sorumlunun gözetiminde hizmete sunularak, hem verimi artırılmalı, hem de milli servet korunmalı. Bu baglamda üyelerimize destek ve gümrük idareleri ile işbirliği çerçevesinde, bu salonların yenilenmesini gerçekleştireceğiz."
Panelde Gümrükler Genel Müdürü Cenap Aşçı, Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürü Harun Uslu ve Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürü Avni Ertaş da birer sunum yaptı. Ayrıca panelde İç Ticaret Genel Müdürü Dursun Coşkunçelebi de hazır bulundu.