Bakan Canikli, Başbakan Davutoğlu’nun Macaristan Ziyaretine Katıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Nurettin Canikli, Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu’nun Macaristan ziyaretine katıldı. Ziyarette ilk olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın eş başkanlığında Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısı yapıldı.

24 Şubat 2015

Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Nurettin Canikli, Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu’nun Macaristan ziyaretine katıldı.
Ziyarette ilk olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın eş başkanlığında Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısı yapıldı.

Toplantının ardından Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ile Ulusal Kalkınma Bakanı Miklos Sesztak arasında "Tüketiciyi Koruma ve Piyasa Gözetimi ve Denetimi Alanında İşbirliği Protokolü" imzalandı.

Parlamento binasında ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından Davutoğlu ve Orban'ın ortak basın toplantısı düzenledi.
Davutoğlu, Türkiye ile Macaristan’ın çok özel ilişkilere sahip iki ülke olduğuna vurgu yaptı.
"Biz Atilla’nın torunlarıyız. Birisi Anadolu'da birisi Orta Avrupa'nın merkezinde. Tarihte kurulduğu varsayılan 16 Türk devletinden birini de Hun Devleti olarak kabul ettiğimizden, bizim için Macaristan uzak ve yabancı ülke değil" diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Tarihi olarak iç içe geçmiş ilişkilerimiz var. Macar milliyetçileri 19. yüzyılda herhangi bir yere sığınmak istediklerinde Türkiye'yi tercih  etmişlerdir. Bir daha böyle zorunluluk olsun istemeyiz ama başta Sayın Orban olmak üzere bütün Macarlar için Türkiye ikinci evleridir. Her zaman bekleriz. Zorunlulukla değil ama dostlukla, muhabbetle her zaman Türkiye de onların ülkesidir. Yine başta Gül Baba olmak üzere, Zigetvar’da ve diğer Macaristan’da birçok Türk eseri var. Türkiye’de de Macar evleri var. Bunlar bizim ortak geçmişimizi simgeliyor."

Galiçya Türk Şehitliği’ni Ziyaret Etti

Basın toplantısının ardından Bakan Canikli, Başbakan Davutoğlu ile Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki Galiçya Türk Şehitliği’ni ziyaret etti.
Ziyaret nedeniyle düzenlenen törende  Şehitlik Anıtı’na çelenk konularak saygı duruşunda bulunuldu.
Başbakan Davutoğlu’nun,  Şehitlik Şeref Defteri’ni imzalamasının ardından dua okundu. Davutoğlu, daha sonra şehit mezarlarını tek tek ziyaret ederek çiçek bıraktı.
Davutoğlu’na, ziyarette, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  AB Bakanı Volkan Bozkır, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay eşlik etti.