Bakan Yazıcı Malatya'da
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Sivas olaylarına ilişkin olarak, ''Bunun arka boyutu olabilir. Dolayısıyla bununla ilgili derinlemesine, o süreçleri irdelemenin doğru olduğu kanısındayım'' dedi.
29 Mart 2012Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Sivas olaylarına ilişkin olarak, ''Bunun arka boyutu olabilir. Dolayısıyla bununla ilgili derinlemesine, o süreçleri irdelemenin doğru olduğu kanısındayım'' dedi.
Yazıcı, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Malatya'da, havalaanında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Burada, bir gazetecinin ''Sivas olaylarına ilişkin yeni bir soruşturma açıldığı ve bu soruşturmada örgüt bağlantısının inceleneceği yönündeki gelişmeyi nasıl değerlendirdiğini'' sorması üzerine Bakan Yazıcı, Sivas olaylarının yakın tarihin en önemli olaylarından biri olduğunu vurgulayarak, 37 vatandaşın orada yakılmak suretiyle öldürüldüğünü, olayla ilgili bazı kişilerin cezaevinde olduğunu belirtti.
Olayla ilgili bazı kişilere idam cezası, bazılarına da ağır müebbet hapis cezası hükmü verildiğini anlatan Yazıcı, ''Ama, bunlar görünürdeki failler. Yani, bunun arka boyutu olabilir. Dolayısıyla bununla ilgili derinlemesine, o süreçleri irdelemenin doğru olduğu kanısındayım'' dedi.
Dönemin Sivas Emniyet Müdürü Doğukan Öner'in, kendilerinin talepleri üzerine tanık olarak dinlendiğini ve beyanının bulunduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, Öner'in ifadesinde, ''Olayları asıl tetikleyenler 10 kadar kişi idi. Bunlar Sivaslı değildi, dışarıdan gelmişlerdi. Ama, biz bunları yakalamadık'' dediğini aktardı.
Yazıcı, ''Bütün bunlar birlikte değerlendirildiğinde, bunun planlanmış, hazırlanmış, tasarlanmış, nerede nasıl hareket edileceği daha önceden öngörülmüş bir eylem olma olasılığı fazla. Sanırım savcılık, bu yönü itibariyle tahkikat yürütecektir'' diye konuştu.
Suriye'deki olaylar
Daha sonra Valiliği ziyaret eden Bakan Yazıcı, burada gazetecilerin Suriye'deki olaylar nedeniyle ihracatta aksamalar yaşanıp yaşanmadığına ilişkin sorusuna yanıt verdi.
Suriye ile Türkiye arasında 910 kilometre hudut kapısı bulunduğuna dikkati çeken Yazıcı, şunları kaydetti:
''Suriye ile hukuki anlamda açık 8 kapımız, fiilen işler halde bulunan 6 kapımız vardı. Şu anda bunların 3 kadarı aktif durumda. O kapılardaki faaliyetler de önceki yıllara kıyasla, sorunun başladığından önceki döneme kıyasla son derece rölantide seyrediyor. Suriye ile olan ticari ilişkilerimizde hudut kapılarında sadece Suriye'ye ürün satıp oradan ürün alıyor değiliz. Aynı zamanda Suriye üzerinden transit ticaret gerçekleştiriyoruz. Körfez ülkelerine pek çok ürün bu kapılarda. Bunlarda önemli ölçüde aksama var. Alternatif güzergahlar üzerindeki çalışmalarımızı ilgili bakanlıklarla birlikte yürütüyoruz. Onlardan bir tanesi Habur üzerinde geçişleri daha da çoğaltmak. Habur'a ilave bir köprü inşa etmek. Onu da Iraklılarla takip ediyoruz. Ayrıca İskenderun Körfezi'nden, Mersin Limanı'ndan körfeze Ro-Ro seferleri yapmak suretiyle bu sorundan kaynaklanan ticari sıkıntıyı aşmayı hedefliyoruz. Bu sürecin geçici olduğu kanısındayız. Dolayısıyla geçici olan bir sürece ilişkin destek projemiz şu an itibariyle yok.''
Bakan Yazıcı, ayrıca yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe gireceğini hatırlattı. Kanunun bin 535 maddeden oluştuğunu, tanıtılması, kanunla ilgili görüş ve önerilerin değerlendirilmesi için illerde toplantılar düzenlendiğini dile getiren Yazıcı, mevcut kanunun 55 yaşında olduğunu ve yeni kanunla tüccarları, sanayicileri daha güçlü hale getirmeyi hedeflediklerini ifade etti.