Bakan Yazıcı Valiler Buluşması'na Katıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, güvenilirliği tespit edilen dış ticaret erbabı tarafından gerçekleştirilen gümrük işlemlerinde kolaylık sağladıklarını belirterek, bugün itibarıyla güvenilirlik şartlarını sağlayan 1.417 ticaret erbabına ''Onaylanmış Kişi Statüsü'' verdiklerini bildirdi.

31 Ocak 2013



Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, güvenilirliği tespit edilen dış ticaret erbabı tarafından gerçekleştirilen gümrük işlemlerinde kolaylık sağladıklarını belirterek, bugün itibarıyla güvenilirlik şartlarını sağlayan 1.417 ticaret erbabına ''Onaylanmış Kişi Statüsü'' verdiklerini bildirdi.
Yazıcı, İçişleri Bakanlığı'nın Marriott Otel'de düzenlediği ''Valiler Buluşması'' toplantısında, bakanlığının faaliyetleri ve çalışmaları hakkında valilere bilgi verdi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, iç ticaretin tüm yönlerini ve gümrükler aracılığıyla da dış ticaretin tüm akışını düzenlediğini anlatan Bakan Yazıcı, Türkiye'nin ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke olmasını amaçladıklarını söyledi.
Son dönemde hayata geçirdikleri ''Onaylanmış kişi statüsü'', ''Yetkilendirilmiş yükümlü'', ''Tek pencere'' ve ''Yeni özet beyanı'' gibi uygulamalar konusunda valilere bilgi veren Bakan Yazıcı, ticareti hızlandırmak için güvenilirliği tespit edilen dış ticaret erbabı tarafından gerçekleştirilen gümrük işlemlerinde kolaylık sağladıklarını belirtti.
Bugün itibarıyla; güvenilirlik şartlarını sağlayan 1.417 ticaret erbabına ''Onaylanmış Kişi Statüsü'' verdiklerini anlatanYazıcı, bu firmaların, ihracatta gümrük beyannamesini elektronik ortamda gümrüğe göndermelerini sağladıklarını kaydetti.
Gümrüklerin, kaçakçılığı ve yasa dışı ticareti engelleyen ve bu konuda tüm güvenlik güçleriyle ortak işbirliği içinde çalışan yerler olduğunu ifade eden Yazıcı, kaçakçılıkla mücadelede çok yoğun mesai harcadıkları bir yıl geçirdiklerini vurguladı.
Maliyet, zaman ve insan kaynağında israfa yol açan fiziki kontroller yerine, bilimsel yöntemler ve risk analizine dayalı uygulamalar ile kaçakçılıkla daha etkin mücadele ettiklerini belirten Yazıcı, kaçakçılıkla mücadele için, modern teknolojiye dayanan araç ve konteyner tarama sistemleri, nükleer madde dedektörleri, uzaydan araç takip sistemleri, hareket kabiliyeti yüksek deniz botları, kapalı devre plaka okuma sistemleri kurulduğunu, gümrük laboratuarlarının yenilendiğini anlattı.
1 Ocak 2012'de gümrük işlemlerinde yeni özet beyan uygulamasına geçildiğini anımsatan Bakan Yazıcı, bu uygulama ile eşya ve taşıta ilişkin bilgilerin, eşyanın ülkeye gelmesinden önce elektronik ortamda alınmaya başlandığını kaydetti.
Yeni özet beyan uygulaması ile Bakanlığın temel hedeflerinden olan yasal ticaretin kolaylaştırılması ve yasadışı ticaretin önlenmesi yönünde önemli bir mesafe katedildiğini ifade eden Bakan Yazıcı, şöyle konuştu:
''Yeni Özet Beyan Uygulaması kapsamında, hava ve denizyolunda yaklaşık 200 bin özet beyan; ilgili araçlar Türkiye Gümrük Bölgesine gelmeden önce verilmiştir. Kağıt maliyetinin tamamen ortadan kalktığı bu uygulama ile eşyanın gelişinden önce risk analizi yapılabilmekte ve işlem sürelerinin kısalmasıyla lojistik gecikmelerden kaynaklı maliyetlerde azalma sağlanmaktadır. Ayrıca, bu uygulama sayesinde dış ticaret maliyetlerinde ilk etapta 19 milyon dolar, yani 33 milyon TL'ye varan azalma sağlanması, tasarrufun zaman içinde 190 milyon Dolara yani 330 milyon TL'ye ulaşması öngörülmektedir.''

-Türkiye ortak transit sözleşmesine taraftır-

Türkiye'nin 1 Aralık 2012 tarihinde Ortak Transit Sözleşmesine taraf olduğunu da anlatan Bakan Yazıcı, böylece taşımacılık sektörü açısından Avrupa Birliğine entegrasyonun sağlandığını dile getirdi.
Ortak Transit Rejimi'nin; 1987 yılında imzalanan Ortak Transit Sözleşmesi'ne taraf olan ülkeler arasında eşyanın gümrük vergilerinin askıya alınarak taşındığı sistem olduğunu belirten Bakan Yazıcı, şöyle devam etti:
''Ortak Transit Rejimi sayesinde Türkiye'den AB'ye ve AB'den Türkiye'ye yönelik taşımalarda tek beyan ve tek teminat ile işlem yapılabilmektedir. Bu bağlamda, Türkiye’den bir AB ülkesine yapılacak karayolu taşımasında örneğin Ankara’dan açılacak bir T1 beyannamesi ile Hamburg ya da Londra’ya kadar eşyanın tek bir beyan ile taşınması mümkün olmaktadır. Aynı şekilde, Rotterdam'da açılacak bir T1 beyannamesi de başka bir işleme gerek olmaksızın, Türkiye’deki herhangi bir gümrüğümüzde sonlandırılmaktadır.''
Bakan Yazıcı, yaptığı sunumun ardından valilerin sorularını yanıtladı.