Bakan Yazıcı'dan Kaçak Akaryakıt Tacirlerine Sert Uyarı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

28 Eylül 2012


 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, akaryakıt kaçakçılığının takibi amacıyla aralarında Gümrük ve Ticaret, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ile Maliye bakanlıkları personelinin yanında sahil güvenlik ve emniyet ekiplerinin de bulunduğu özel bir ekip oluşturulacağını bildirerek, ''Kurulacak bu ekip 24 saat görev yapacak. Herkes ayağını denk alsın'' dedi.
Bakan Yazıcı, bir soru üzerine, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda oluşturulan Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu'nun dün toplandığını hatırlatarak, toplantıda geçmişten bu yana akaryakıt kaçakçılığı konusunun tüm boyutlarıyla ele alındığını söyledi.
Akaryakıtın Türkiye'ye girişinden tüketimine kadar bütün alanların elektronik ortamda takip edilebilecek hale geleceğini ifade eden Yazıcı, ''10 numara yağın da dahil olduğu akaryakıt harici ürünlerin ithalatında, mutlaka ithalatçı kapasite raporuna dayalı olarak EPDK'nın olurunu alarak bu ürünleri ithal edebilecek'' dedi.
-''Tüketici de takip edilmeli''-
Bu ürünlerin ithalatının ardından tüketicilerin de takibinin yapılması gerektiğini anlatan Yazıcı, şöyle konuştu: ''Yol üzerinde '10 numara yağ bulunur', 'ucuz akaryakıt bulunur' yazıyor. Niye ucuz? Bütün bunları sonuç alıcı şekilde yakın zamanda takip eder olduğumuzu göreceksiniz. Bu konuda en önemli yeniliklerden bir tanesi akaryakıt kaçakçılığını takip etmek üzere Türkiye genelinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Muhafaza Genel Müdürlüğü bünyesinde, Sahil Güvenlik, Emniyet Genel Müdürlüğü, Ulaştırma, Maliye elemanları ve gerekmesi halinde EPDK'dan oluşacak özel takip ekipleri kuruyoruz. Bununla ilgili yönergemiz imza aşamasında. Bunlar 24 saat mobil olarak akaryakıt kaçakçılığını ve bu alandaki faaliyetleri takip edecekler. Yolda giden tankerde, tırda, istasyonda, otoparklarda, yani herkes ayağını denk alsın. Hiç kimse bu ülkede 'ben yaparım yanımda kar kalır' demesin, diyemez çünkü herkes kazancını vergilendirmekle yükümlü.'' diye konuştu.
-Kamu spotları hazırlanıyor-
Bakan Yazıcı, bu alanlarda kamuoyu bilincini artırmak amacıyla televizyonlar için kamu spotu hazırladıklarını ifade ederek, şöyle devam etti: ''Özellikle akaryakıt tüketicileri, kullanıcıları, sanayiciler ve şoförlere şunu söylemek istiyorum; Kaçak akaryakıt kullanma, kaçakçılığa ortak olma. Kaçak akaryakıt hem niteliği itibariyle kalitesizdir, denetimi yapılmamıştır. Birçok yerde araçlarda yangın çıkıyor felaketlere yol açıyor. Bunlardan uzak durun. Kaçak akaryakıtı kullanmak ve tercih etmek kaçakçıya ortak olmak demektir. Hele hele kaçak yakıtın akaryakıt istasyonlarında pazarlanıyor olması noktasında belkide o istasyona flamasını astıran firmaları da sorumlu tutacak düzenlemeleri tasarlıyoruz. Şu ana kadar sorumluluk sadece pompalara uygulanıyordu. Bir yerde bir fiil işlenmişse onu görünür ve herkesin bileceği bir yaptırımı uygulama kararlılığındayız.'' şeklinde konuştu.
-Aykırı ürünlerin çoğu ithal-
Bakan Yazıcı, bir başka soruyu yanıtlarken de okul ve kırtasiye ürünleri denetimlerinde aykırı ürünlerin büyük çoğunluğunun ithal olduğunu söyledi. Yazıcı, bundan sonra bu ürünlerin imalatçısı ve ithalatçılarının tespit edileceğini belirtti.
''Kırtasiye ürünleri sektöründe TSE veya akredite bir laboratuvardan uygunluk belgesi almaya dönük bir mevzuat değişikliğini düşünüyor musunuz?'' şeklindeki soru üzerine de Bakan Yazıcı, ''Doğrudur. Bu denetimler, sadece tüketiciyi koruma amaçlı değildir, aynı zamanda bu üretimin kalitesini yükseltmek amacını güdüyor'' yanıtını verdi.
Ayrıca toplantıda Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin ile Bakanlık Müsteşarı Ziya Altunyaldız da hazır bulundular.