Bakanı Yazıcı’nın 2013 Yılı “Dünya Gümrük Günü” Mesajı

Gümrük İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısının yapıldığı 26 Ocak 1953 tarihini hatırlamak ve toplumunda gümrüklerin işleyişi hakkında belli bir farkındalığı oluşturmak üzere her yıl ‘Dünya Gümrük Günü’nü kutluyoruz.

25 Ocak 2013

Bakanı Yazıcı’nın 2013 Yılı “Dünya Gümrük Günü” Mesajı

Gümrük İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısının yapıldığı 26 Ocak 1953 tarihini hatırlamak ve toplumunda gümrüklerin işleyişi hakkında belli bir farkındalığı oluşturmak üzere her yıl ‘Dünya Gümrük Günü’nü kutluyoruz.
Türkiye’nin de kurucu üyeleri arasında bulunduğu Gümrük İşbirliği Konseyi’nin ismi, 1994’te Dünya Gümrük Örgütü olarak değiştirilmiş ve günümüzde her kıtadan gümrük idarelerinin sesi haline gelmiştir.
Dünya Gümrük Örgütü, ulusal gümrük idarelerinin etkili ve verimli çalışmasını sağlamak ve geliştirmek amacıyla kurulmuş uluslararası bir kuruluştur. Özellikle uluslararası düzeyde gümrük standartlarının geliştirilmesi, gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi ve uyumlulaştırılması, tedarik zincirlerinin güvenliğinin sağlanması ve gümrük idarelerinin sürdürülebilir kapasite inşasına yönelik girişimleri ile tanınmaktadır. Dünya Gümrük Örgütü üyeleri, tüm uluslararası ticaretin yaklaşık %98’ini gerçekleştirmektedir.
Bu sene “Dünya Gümrük Günü”nün ana teması “Gümrüklerde İnovasyon”dur. Dünya Gümrük Örgütü’nün “gümrük alanındaki inovasyon” sloganı, çok geniş alana yayılan iyileştirme hareketlerini kapsamak üzere benimsenmiştir. Her türlü yeni fikir, amaca hizmet eden yöntem kendi başına inovasyondur.
“İnovasyon” kavramı ile gümrük alanında öngörülenler:
- Ticaretin kolaylaştırılması,
- Gümrük idareleri arasındaki işbirliği ile gümrük-özel sektör işbirliğinin sağlanması,
- Mevzuat, kurallar ve standartlara uygunluğun sağlanarak; vatandaşların, toplumun sağlığının, refahının, emniyet ve güvenliğinin temin edilmesidir.
Gümrükler; dünya pazarının ve uluslararası ticaretin gelişmesinde ve ticaretin kolaylaştırılmasında hayati bir rol oynamaktadır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak "En Kolay, En Güvenli Ticaret" vizyonu doğrultusunda; "Kolay Ticaret, Büyük Türkiye" projelerimizi hayata geçiriyoruz.
Bu çerçevede “Yetkilendirilmiş Yükümlü” sistemini uygulamaya başladık. Bu uygulamayla güvenilir firmalar için kolaylıklar getirdik. Bunun bir sonraki aşaması, bizim verdiğimiz bu yetkinin başka ülkelerde de tanınması suretiyle, ticaret erbabımızın o ülkelerde de öncelikli işlem tesisini sağlamaktır.
 Yetkilendirilmiş Yükümlü uygulamasıyla birlikte yine gümrük işlemlerini hızlandıran ve kolaylaştıran “Yerinde Gümrükleme” ve “İzinli Gönderici” uygulamalarını da başlattık.
 Taşımacılarımız, AB-EFTA Ortak Transit sistemine 1 Aralık 2012 tarihi itibariyle entegre oldu. Bu sistem elektronik bazda veri değişimi öngören, bilginin anlık bazda diğer idarelerde paylaşımı suretiyle gümrükte beklemeleri ve kontrolleri en aza indirecek sistemdir.
 İdari kapasite konusunda hem personel takviyesi hem de kapıların ve tekniklerin iyileştirilmesi konusunda çalışmalar yapıyoruz.
Gümrükler, ülkelerin ekonomik yapısının temel taşlarını teşkil etmektedir. Etkin gümrük rejimleri ulusların ekonomik rekabet güçleri üzerinde önemli etkiler yapabilmektedir. Ülkemizin 2023 Hedefleri doğrultusunda 500 milyar ihracat hacmi, kişi başına 25 bin dolar gelir düzeyi ve dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında yer alma amaçlarına ulaşmada gümrük idarelerimizin rolü ve payı çok büyüktür.
Daha hızlı, kolay ve güvenli ticaret hedefiyle başlattığımız yeni uygulamaların ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyor, tüm gümrük camiasının Dünya Gümrük Günü’nü tebrik ediyorum.