Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov'u Ağırladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Türkmenistan Devlet Başkanı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi.

03 Mart 2015
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Türkmenistan Devlet Başkanı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi. Törende Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’de hazır bulundu.
 
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve konuk Devlet Başkanı Berdimuhamedov'un, platformda yerlerini almasının ardından 21 pare top atışı eşliğinde milli marşlar çalındı. Tarihteki 16 Türk devletini temsil eden üniformalı askerler ve bayrakların önünde yürüyen Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, "Merhaba Asker" diyerek tören birliğini selamladı.
 
Görüşmelerinin ardından  düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ulaştırma ve enerji alanlarındaki işbirliğinin Türkiye ile Türkmenistan ilişkilerine stratejik bir boyut kazandırdığını belirterek, "Görüşmelerimizde Türkmen gazının Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına taşınmasına yönelik fikir teatisinde bulunduk. Bu kritik konuda Türkmenistan ile Türkiye'nin vizyonlarının aynı olduğunu bir kez daha müşahede ettik. Bu alanlarda başta Azerbaycan olmak diğer bölge ülkeleriyle de yakın bir diyalog ve işbirliği içerisindeyiz" dedi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov da misafirperverliği için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ederek, iki ülke ilişkilerinin yüzyıllardır kardeşlik temelinde ilerlediğini kaydetti.

 
Daha sonra Erdoğan ve Berdimuhamedov huzurunda  iki ülke arasında çeşitli alanlardaki anlaşmalara imza atıldı. 
 
Programa Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Yalçın Akdoğan ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da katıldı.