Esnaf Ve Sanatkara Müjde
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sosyo-ekonomik hayatın temel taşı olan esnaf ve sanatkarlara en iyi hizmeti, en hızlı şekilde sunmak için Esnaf ve Sanatkarlar Şurası Yönetmeliği'ni hazırladıklarını belirterek, bu yönetmelikle, esnaf ve sanatkarların sorunlarına anında ve etkin çözümler üretilmesini sağlayan bir sistem geliştirdiklerini bildirdi.
30 Mart 2012Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sosyo-ekonomik hayatın temel taşı olan esnaf ve sanatkarlara en iyi hizmeti, en hızlı şekilde sunmak için Esnaf ve Sanatkarlar Şurası Yönetmeliği'ni hazırladıklarını belirterek, bu yönetmelikle, esnaf ve sanatkarların sorunlarına anında ve etkin çözümler üretilmesini sağlayan bir sistem geliştirdiklerini bildirdi.
Bakan Yazıcı, bakanlık olarak toplumun tüm kesimlerine hizmet sunduklarını, bu kesimler içerisinde, esnaf ve sanatkarlara ayrı bir önem verdiklerini söyledi.
Amaçlarının, sosyo-ekonomik hayatın temel taşı olan esnaf ve sanatkarlara en iyi hizmeti en hızlı şekilde sunmak olduğunu anlatan Yazıcı, bu hizmeti ortak akıldan da yararlanmak suretiyle en üst seviyeye çıkarmak istediklerini ifade etti. Bu amaçla hazırladıkları Esnaf ve Sanatkarlar Şurası Yönetmeliği'ni, bir süre önce Başbakanlığa gönderdiklerini belirten Yazıcı, söz konusu yönetmeliğin kısa zaman sonra da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe gireceğini kaydetti.
Yazıcı, 1990, 1994 ve 1998 yıllarında esnaf ve sanatkarların sorunlarının tartışıldığı ve çözümlerinin araştırıldığı esnaf ve sanatkar şuraları yapıldığını ancak bu şuraların, esnaf ve sanatkarlara istenen düzeyde katkıyı sağlayamadığını ifade ederek, hazırladıkları yeni yönetmelikte, şuraların etkinliğini artırmaya yönelik düzenlemeler getirdiklerini bildirdi.
Şuranın genel kurul ve icra kurulu olacak
Bu yönetmelikle, esnaf ve sanatkarların sorunlarına anında ve etkin çözümler üretilmesini sağlayan bir sistem geliştirdiklerini anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:
''Şuranın, Genel Kurul ve İcra Kurulu olmak üzere 2 organı bulunacak. Genel Kurul her yıl Haziran ayında ilgili esnaf ve sanatkar meslek üst kuruluşlarının başkanları ile paydaş kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticilerinin iştirakiyle başkanlığımda gerçekleştirilecektir. Bu sistem içerisinde esnaf ve sanatkarlara yönelik gerekli strateji ve politikaları belirleyecek şura üyeleri üst düzey yöneticilerden oluşacak. Şura Genel Kurulu, strateji ve politikaların uygulanmasının takibi ve gelişen koşullara göre yenilenmesi amacıyla her yıl toplanacak. Şura kararlarının daha etkin bir şekilde uygulanması amacıyla İcra Kurulu da dört ayda bir toplanacak.''
Yazıcı, söz konusu yönetmeliğin, esnaf ve sanatkarlara ilişkin mevzuat ve politikaların katılımcı bir anlayışla oluşmasını, esnaf ve sanatkarların ihtiyaç ve beklentilerinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na en üst düzeyde aktarılmasını sağlayacağını da sözlerine ekledi.
Şuranın başkanlığını Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı yapacak
Öte yandan, hazırlanan yönetmelik taslağına göre, şuranın başkanlığını Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı yapacak. Şura, ''doğal üyeler'', ''temsilci üyeler'' ve ''seçilmiş üyeler''den oluşacak.
Doğal üyeler, Bakan, Bakan Yardımcısı, Bakanlık Müsteşarı, Müsteşar Yardımcısı, İç Ticaret Genel Müdürü, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü, Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü, Kooperatifçilik Genel Müdürü, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü olacak.
Temsilci üyeler ise kamu kesimi ve sivil toplum kuruluşlarından oluşacak.
Kamu kesiminden olan üyeler arasında Başbakanlık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı'nı temsilen Müsteşar, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türk Standartları Enstitüsü, Türk Patent Enstitüsü, Sosyal Güvenlik Kurumu, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türkiye İş Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu'nu temsilen Başkan, Ankara, İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyelerini temsilen Belediye Başkanı ile Türkiye Halk Bankası'nı temsilen Genel Müdür düzeyinde birer üye bulunacak.
Sivil toplum grubunu ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı ve Genel Sekreteri, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği Genel Başkanı, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonları Başkanları, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliklerinden en fazla üyeye sahip ilk üç Birlik Başkanı ile Esnaf ve Sanatkârlar Derneği Genel Başkanı oluşturacak.
Seçilmiş üyeler ise Bakan tarafından, esnaf ve sanatkarlar arasında uzmanlık ve kariyere sahip, en az iki üye üniversitelerden olmak üzere, toplam dört üyeden oluşacak.
Doğal üyeler dışındaki üyelerin görev süresi en fazla 4 yıl olacak.
Şuranın görevleri-
Şuranın görevleri ise şöyle belirlendi:
''Esnaf ve sanatkarlarla ilgili alanlarda yapacağı araştırma, çalışma ve eylemler ile toplumun çeşitli kesimleri ve bu konuda politika belirleyen diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyon içerisinde, uluslararası gelişmeleri izleyen ve değerlendiren, esnek ve hızlı karar alabilen, amaç ve sonuçlara odaklanmış, adil, verimliliği esas alan etkin bir esnaf ve sanatkâr sisteminin oluşturulmasına katkı yapmak üzere, gerekli strateji ve politikaları objektif esaslara göre belirleyerek görüş ve öneri sunmak,
-Esnaf ve sanatkarların başta bölgesel ve sektörel sorunları olmak üzere rekabet güçlerinin artırılması, araştırma, geliştirme ve yenilikçilik yeteneklerinin geliştirilmesi, pazarlama, hammadde, tezgâh temini, altyapı ve benzeri konularda çalışmalar yaparak görüş ve öneri sunmak,
-Esnaf ve sanatkârları ilgilendiren konularda üniversite ve diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılacak konuları belirleyerek görüş ve öneri sunmak,
-Esnaf ve sanatkârları ilgilendiren konulardaki mevzuatın uygulanmasından kaynaklanan aksaklıkların giderilmesi hususunda çalışmalar yaparak görüş ve öneri sunmak,
-Esnaf ve sanatkârlarla ilgili mevzuatın Avrupa Birliğindeki başarılı örneklerle uyumlu hale getirilmesi için çalışmalar yaparak görüş ve öneri sunmak,
-Esnaf ve sanatkârların devlet kurumları ve meslek kuruluşları ile olan iş ve işlemlerini en kısa sürede ve elektronik ortamda yapabilmelerini sağlayacak yasal ve teknik altyapıları hazırlamaya yönelik çalışmalar yaparak görüş ve öneri sunmak.''