Esnafın Kullandığı Kredi Miktarını 6,6 Milyar Liraya Yükselttik

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati, Bakanlığın himayesinde, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun (TESK) desteğiyle Şekerbank'ın hazırladığı ''Kapımız Esnafa Açık'' projesinin tanıtım toplantısında, esnaf ve sanatkarların geleneksel meslekleri de sürdürdüğünü belirterek, ''Bu geleneksel meslekler aslında son birkaç yıldır bilhassa Batı ülkelerinde son derece dikkat çeken bir mevzudur. Usta-çırak ilişkisiyle devam eden geleneksel meslekler kaybolduktan sonra bunları tekrar kurmak mümkün değil, onların yaşamasını ve devam etmesini sağlamak bizim sorumluluğumuz'' diye konuştu. Yazıcı,''Esnaf ve sanatkarlara 2002 yılında Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle kullandırılan kredilerin tutarı 153 milyon liraydı. Bu tutarı 2012'de 6,6 milyar liraya çıkardık'' dedi.

14 Şubat 2013



Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati, Bakanlığın himayesinde, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun (TESK) desteğiyle Şekerbank'ın hazırladığı ''Kapımız Esnafa Açık'' projesinin tanıtım toplantısında, esnaf ve sanatkarların geleneksel meslekleri de sürdürdüğünü belirterek, ''Bu geleneksel meslekler aslında son birkaç yıldır bilhassa Batı ülkelerinde son derece dikkat çeken bir mevzudur. Usta-çırak ilişkisiyle devam eden geleneksel meslekler kaybolduktan sonra bunları tekrar kurmak mümkün değil, onların yaşamasını ve devam etmesini sağlamak bizim sorumluluğumuz'' diye konuştu.
Yazıcı,''Esnaf ve sanatkarlara 2002 yılında Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle kullandırılan kredilerin tutarı 153 milyon liraydı. Bu tutarı 2012'de 6,6 milyar liraya çıkardık'' dedi.
Birkaç yıl sonra farklı üretilen, yerel unsurlar taşıyan her şeyin çok daha kıymetli olacağını ifade eden Bakan Yazıcı, şunları kaydetti:
''Hatırlarsınız biz çocukken köy yumurtasının, yufka ekmeğin ya da yöresel ekmeklerin hiçbir kıymeti yoktu. Çarşıda satılan ve çiftliklerde üretilen yumurta daha pahalıydı. Fırınlardan alınan 'beyaz ekmek' kıymetliydi. Bugün ise 'organik' denilen köy yumurtasına, tam buğday unu denilen siyah ekmeğe diğerlerinin 3-4 misli para ödüyoruz. Çok yakın bir gelecekte yöresel değerlerini koruyan ve yerel özelliklerde üretim yapan esnaf ve sanatkarlarımızın ürettikleri ürünler de bugünkünden en az birkaç kat daha kıymetli olacaktır. Bu nedenle usta-çırak ilişkisi içinde öğrenilen mesleklerimizi yaşatmak ve sürdürmek hem o mesleği yapanlar, hem de ülkemiz için 'değer' oluşturacaktır. 2012 yılı içinde Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri korumak ve ihyasını sağlamak amacıyla, bu mesleklerin vergiden muaf olarak desteklendiği bir sistem oluşturduk. Çalışan, değer üreten, esnaf ve sanatkarlarımıza destek olan herkesle işbirliği, güç birliği yapmaya hazırız. Kapımız sonuna kadar açık.''





-''Esnaf ve sanatkarlara ilişkin politikalar 8 milyonu etkiliyor''
Hükümet olarak esnaf ve sanatkarları destekleyen tedbirler aldıklarını, yeni projeler hazırladıklarını anlatan Bakan Yazıcı, şunları dile getirdi:
''Bu sene yapacağımız Esnaf ve Sanatkârlar Şurası'nda sorunları ve tedbirleri masaya yatırıp görüşeceğiz. Bu Şura'ya çok önem veriyoruz. Hazırlıkları yapılıyor. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası Yönetmeliği'ni yenileyerek 29 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe koyduk. Şura, esnaf ve sanatkarlara ilişkin mevzuat ve politikaların katılımcı bir anlayışla oluşturulmasını, esnaf ve sanatkarlarımızın ihtiyaç ve beklentilerini Bakanlığımıza en üst düzeyde aktarılmasını sağlayacaktır. Ülkemizde, 2 milyon 7 bin 265 esnaf ve sanatkarımıza ait 2 milyon 143 bin 546 işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerin yüzde 10'unu kadın esnaf ve sanatkarlarımız çalıştırmaktadır. Dileğimiz bu rakamın daha da artmasıdır, çünkü Anadolu'da kadınlarımız başka hiçbir coğrafyada olmadığı kadar tarihten gelen girişimci bir ruha sahiptir. Belki de bu oran kayıtla alakalıdır. Çoğu yerde eşler birlikte çalışır. Bundan dolayı biraz da düşük olduğu kanısındayım. Bu 2 milyonu aşkın işletmede çalışanlar ve aileleri de dahil edildiğinde esnaf ve sanatkarlarımıza yönelik hizmet ve politikalarımız, yaklaşık 8 milyonluk bir kesimi etkilemektedir.''
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak esnaf ve sanatkarların örgütlü teşkilatlarına hem hizmet götürmekte hem de birlikte çalıştıklarını ifade eden Yazıcı''Ülkemizde Esnaf ve sanatkarlarımız 491 meslek kolunda faaliyet göstermektedir. Bu meslek kolları 19 sektör başlığında toplanmaktadır. Bu 19 sektörde yer alan esnaf ve sanatkârlarımızın yoğunlaştığı meslek grupları şöyledir; En yoğun olarak ulaştırma sektöründe (555 bin 348 kişi), daha sonra ise gıda maddeleri ile ilgili hizmetlerde (476 bin 788 kişi), 'haberleşme, dinlenme, barınma ve eğlence hizmetlerinde' (223 bin 456 kişi) yer almaktadır. Bu sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlarımızın; yüzde 33'ü İmalat ve Tamirat yüzde 67'si Hizmetle ilgili meslek kollarında faaliyet göstermektedir'' diye konuştu.
-Esnafa sağlanan kredi
Bakanlık olarak hedeflerinin aktif, güçlü ve girişimci esnaf ve sanatkarların sayısının hızla artması olduğunu belirtenYazıcı, bunun için sürdürülebilir, yönetilebilir ve verimli bir ticari hayat oluşturmak üzere birçok koldan çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.
Esnaf ve Sanatkar Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planını (ESDEP) anımsatan Yazıcı, şunları söyledi:
''ESDEP sürecinde, Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle basit usulden gerçek usule geçen esnaf ve sanatkarlarımızın, şartlar oluştuğunda basit usulde vergilendirilmelerine imkan sağladık. Geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan mesleklerin vergiden muaf olmalarını sağladık. Esnaf muaflığı kapsamındaki meslek kolları için, 'Vergiden Muaf Esnaf Belgesi' uygulamasını getirdik. Esnaf ve sanatkarlara 2002 yılında Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle kullandırılan kredilerin tutarı 153 milyon liraydı. Bu tutarı 2012'de 6,6 milyar liraya çıkardık. Aynı zamanda esnafımızın kullandığı bu kredilerde faiz oranını yüzde 47'den, yüzde 5'e düşürdük. Hazine destekli kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla sağlanan destekler kapsamında, 2002 yılında faiz sübvansiyonu yüzde 20,6 iken, 2012 yılında yüzde 50'ye yükselttik. Esnafımız için kredi üst limitini 125 bin liraya, toplam kredi miktarını ise 42 katına çıkardık.''
Yazıcı, 6111 Sayılı Kanun ile esnaf ve sanatkarın kamu kurumlarına ve meslek kuruluşlarına olan borçlarına ödeme kolaylığı getirdiklerini ifade ederek, ''Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemi (ESBİS) yenilenen yüzüyle 29 Haziran 2012 tarihinde tüm esnaf ve sanatkarların kullanımına açılmıştır. Aksamalı yürüyor ama bu teknolojileri yeni kullanıyoruz'' diye konuştu.
Bakan Yazıcı, kredi kefaletine ilişkin, ''Tüketici olarak kişilerin borçlanma hali hariç, kefalet kendi işletmesiyle alakalı ise veya kullandırılan kefalet kredileri dolayısıyla kefalet durumu söz konusu ise bu tür uygulamalarda eşin rızası aranmayacak'' dedi.
Yazıcı, Bakanlığın himayesinde, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun (TESK) desteğiyle Şekerbank'ın hazırladığı ''Kapımız Esnafa Açık'' projesinin tanıtım toplantısında, ticari kredilerde eşin kefalet izninin gündeme taşındığını anımsattı.
Bakan Yazıcı, şunları kaydetti:
''Kredi kullanan kişilerin herhangi bir borç ilişkisine kefil olmaları gerektiği durumlarda eşinin 'olur' vermesini aradık. Bu düzenlemenin hedefinde aile bütünlüğü var. Ama tabii bu Türkiye'deki hayat oluşlarına uygun değildi. Bunu yeniden düzenliyoruz. Dün akşam son nihayet şekli Bakanlar Kurulu'ndan geçildi ama bazı revize çalışmaları vardı. Bizim Meclis'e sevk ettiğimiz 60-65 maddelik kanun tasarımız var. Orada bu konuyu düzenliyoruz. Tüketici olarak kişilerin borçlanma hali hariç, kefalet kendi işletmesiyle alakalı ise veya kullandırılan kefalet kredileri dolayısıyla kefalet durumu söz konusu ise bu tür uygulamalarda eşin rızası aranmayacak'' diye konuştu.
Esnafla ilgili her toplantıda perakende sektörünün düzenlenmesine ilişkin alanın gündeme geldiğini belirten Bakan Yazıcı, ''Bu konu bizim gündemimizde. Bu konuda birkaç tasarı hazırlanmış, Meclis'e sevk edilmiş. Biz o tasarılardan yararlandık ve çalışmamızı sürdürüyoruz. Programımıza göre bu sene içerisinde onu Bakanlar Kurulu'na oradan da Meclis'e taşımaktır. Bu alan çözülmeye muhtaç bir alandır'' dedi.
-''Esnafın omuzlarındaki yükü hafifletmek görevimiz''-
Bakan Yazıcı, esnaf ve sanatkarları destekleyen her projenin kendileri için son derece önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Esnaf ve sanatkarlarımız; sermayeleri kısıtlı olan ve alın teri, göz nuru ile iktisadi hayatın içinde yer alan büyük bir kesimdir. Ekonomimizin can damarı onlardır. Esnaf ve sanatkarımızın alın terinin, emeğinin kıymetini gayet iyi bilen bir hükümetiz. Dünya, çok hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşıyor. Dünya değiştikçe, insanların tercihleri, alışkanlıkları da değişmektedir. Dünyanın bu hızlı değişimine karşı durmak mümkün değildir. Hedefimiz, bu değişimi yönetmek ve bu değişimden güç kazanmaktır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak toplumumuzun bel kemiğini oluşturan esnaf ve sanatkarlarımızın omuzlarındaki yükü mümkün olduğu kadar hafifletmeyi en önemli görevlerimizden biri olarak kabul ediyoruz. 1953'ten bugüne, tam 60 yıldır, 'Anadolu Bankacılığı' anlayışıyla hizmet veren Şekerbank'a; hem esnaf ve sanatkarlarımıza verdiği destek, hem de mahalle esnafımızı bir kez daha hatırlattığı için çok teşekkür ediyorum.''
Yazıcı, Anadolu'daki esnaf ve sanatkarların, toplumsal değerlerin önemli bir taşıyıcısı olduğunu ifade ederek,''Geleneksel değerlerimizin farkına varmak ve yaşatmak toplumsal barış ve düzen içinde çok önemli bir role sahiptir. Hepimiz şahit olmuşuzdur; şayet alışveriş için küçük bir dükkana girerseniz hemen çay ikram edilir, yemek saatiyse müşteri sofraya buyur edilir'' dedi.
Amerikalı sanat tarihçisi ve yazar Katerina Branning'in, ''Bir Çay Daha Lütfen'' kitabını anımsatarak, ''Kitapta, 'Türkler gezeceğiniz yerlerde size eşlik etmek için dükkanlarını kapatırlar. Meyve ikram ederler ve elbette ellerine geçen her fırsatta çay teklif ederler. Taksiciler taksilerde unuttuğunuz eşyalarınızı otelinize kadar getirirler' diyor. İşte Türk insanı, Türk esnafı budur'' dedi.
Büyükşehirlerin biraz daha farklı olsa da Anadolu esnafının kendine özgü geleneklerinin hemen hemen bütün şehirlerde devam ettiğini anlatan Yazıcı''Bu güzel geleneklerimizin esnaf ve sanatkarlarımızla birlikte yaşaması için tüm desteği veriyoruz. Bugüne kadar Anadolu'da Ahilik geleneklerini yaşatan ve sürdüren de yine Anadolu esnafı olmuştur. Yaklaşık bin yıllık geçmişiyle Ahilik; kardeşlik, birlik, beraberlik gibi değerleri özünde toplayan ticaret ile ahlakı buluşturan bir hayat felsefesidir'' diye konuştu.

TANITIM FİLMİ