Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Kocaeli’de

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 28 Şubat soruşturmasına ilişkin, ''Sonuçta yargı her şeyi eleyecek. O elekten geçmeyenler varsa yasanın öngördüğü yaptırımlar uygulanacak'' dedi.

30 Nisan 2012

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 28 Şubat soruşturmasına ilişkin, ''Sonuçta yargı her şeyi eleyecek. O elekten geçmeyenler varsa yasanın öngördüğü yaptırımlar uygulanacak'' dedi.
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Kocaeli'ye giden Yazıcı, Vali Ercan Topaca'yı ziyaret etti.

Yazıcı, ziyarette gazetecilere yaptığı açıklamada, Kocaeli'nin kapasitesi ve üretimi açısından sanayi kenti olduğunu, eğitim kurumlarının nitelikleri itibariyle de bir bilim kenti haline geldiğini söyledi.
Kocaeli'yi 13 Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 3 Teknopark ve 2 serbest bölgesi ile ''sanayinin başkenti'' olarak niteleyen Yazıcı, 2007'de belediye sınırlarının şehri bütünüyle kapsayacak şekilde yeniden yapılandırılmasıyla Kocaeli'nin büyük önem kazandığını belirtti.

-28 Şubat soruşturması-
Yazıcı, bir gazetecinin ''28 Şubat süreci ile yapılan 3. dalga operasyonlarını nasıl değerlendiriliyorsunuz'' sorusunu, ''Hayırlı olsun'' şeklinde yanıtladı.
Türkiye'nin her alanda durumunu gözden geçirdiğini ifade eden Yazıcı, ''Bu operasyonların yapıldığı ilk günde ifade ettiğim gibi, demokratik alanlarda var olan sorunları giderme bağlamında o sorunları gerçekleştirenler, hukuk devleti olmanın gereği olarak yargı tarafından sorgulanıyor. Bu, tamamen bağımsız yargının işi. Hepimiz yargıya güvenmeli, sonuçları beklemeliyiz'' diye konuştu.

Bireylerin hak ve özgürlüklerinin son derece önemli olduğunu kaydeden Yazıcı, şöyle devam etti:
''Hiç kimseye kötü muamele edilmesi konusunda toleransımız olamaz. Bugüne kadar sevindiğim hususlardan birisi de özellikle iktidarımız döneminde sürdürülen yargı erkinin ve onların emri altındaki güvenlik güçlerimizin insanlara kesinlikle insanlık dışı bir davranışı yapmamış olmasıdır. Bu konudaki hassasiyetimizi bütün kamu görevlilerinin idrak ediyor olmaları, uygulamaların bu doğrultuda gerçekleşmesi memnuniyet vericidir. Sonuçta yargı her şeyi eleyecek, o elekten geçmeyenler varsa yasanın öngördüğü yaptırımlar uygulanacak. İnsanlarla ilgili elbette ki yargı hükmünü verinceye kadar 'masum kuralı' gereği herkes masumdur. Bunlar sağlıklı gelişmelerdir.''
23 Nisan resepsiyonuna başörtülülerin katılmasına ilişkin soru üzerine Yazıcı, ''İyi oldu. Cumhuriyet hepimizin. Cumhuriyet bu coğrafyada yaşayan herkesin. Herkes nasıl giyiniyorsa, nasıl düşünüyorsa, nasıl ifade ediyorsa ve yaşam tarzı neyse onunla, bayramla alakalı seremonilerde bulunma hakları vardır. İnsanlarımız bu hakkı kullanabiliyor. Olay bundan ibaret. Bu, rutin işlemdir ama bir süre öncesine kadar normal sayılmıyordu, şimdi normale döndü. Normalleşmelidir'' ifadelerini kullandı.

-Kilis'te bekletilen tırlar-
Kilis'te askeri malzeme taşıyan İran plakalı tırların bekletilmesine ilişkin soru üzerine Yazıcı, tırların Öncüpınar Gümrük Sahası'nda bekletildiğini ve konuyla ilgili takiplerinin sürdüğünü bildirdi.
Bakanlık olarak yapılması gerekenleri icra ettiklerini kaydeden Yazıcı, ''Olayla ilgili Milli Savunma ve İçişleri bakanlıkları ile yazışmalar var, sonuçlarını bekliyoruz. 5'i Öncüpınar'da, 2'si de Cilvegözü'nde bekletiliyor. Sanırım yakın zamanda çözülür. Tırdakiler geçişi yasak olan ürünler kapsamındaysa en azından taşıyıcılar mağdur olmasın. Şayet ürünlerde bir sakınca varsa nakliyecilerin bırakılması şeklinde sorunu çözeceğiz'' dedi.

-İskenderun'da bekletilen gemi-
Suriye'ye silah götürdüğü iddiasıyla İskenderun Limanı'na çekilen ''Atlantik Cruiser'' adlı geminin akıbetiyle ilgili soruyu Yazıcı, şu şekilde yanıtladı:
''Gemide ihbar üzerine arama yapıldı. Gemide birkaç ülkeye ait ürünler bulunuyor. Gemi, ürünlerin bir kısmını Türkiye ve Suriye'ye, diğer kısmını ise Karabağ'a bırakmayı planlıyordu. Bu geminin ilk olarak yükünü Suriye'ye boşaltması gerekirken, muhalif güçleri 'Buraya yanaşma, silah getiriyorsun' şeklinde tepki göstermiş. Aldıkları tehdit sonucu İskenderun'a yanaşıyor ve burada yapılan aramada herhangi sakıncalı bir ürün taşımadığı, sadece gemi içerisinde Karabağ'da havai fişek yapımında kullanılacak bir malzeme olduğu sonucuna varılıyor. O malzemenin taşınması elbette ki silah olarak nitelenemez. Arama tarama bitti. Dün akşam itibariyle yoluna devam edeceği sonucuna varılmış. Sanırım gemi bugün belirlenmiş rotası doğrultusunda yoluna devam edecek.''
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nu da ziyaret eden Yazıcı, daha sonra Kocaeli Sanayi Odası'na (KSO) geçti.

-Kocaeli Sanayi Odası-
Yazıcı, Kocaeli Sanayi Odası'nın (KSO) aylık meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler'in ocak ayında açıkladığı 2030 yılı için öneriler geliştiren raporunda Türkiye ve Brezilya'nın gelir dağılımı düzelen iki örnek ülke gösterildiğini belirterek, ''Ülkemizde gelir dağılımının dünyaya örnek olacak biçimde düzeliyor olmasının ardında hükümet olarak aldığımız tedbirler, yaptığımız düzenlemeler olduğu gibi, önemli bir diğer faktör de Türkiye'de rekabetin artık daha iyi çalışmasıdır'' dedi.
Kocaeli'nin coğrafi konumu bakımından doğu ile batının geçiş noktasında bulunduğunu, bu yüzden eski dönemlerden itibaren ticaret ve sanayi alanında önemli bir merkez durumuna geldiğini, Kocaeli'nin yüzölçümü olarak en küçük illerinden biri olmasına rağmen, ekonomik anlamda sanayi alanında çok büyük işler başaran bir şehir olduğunu vurgulayan Yazıcı, ''Bünyesinde barındırdığı 400 birinci sınıf ve yaklaşık 7 bin ikinci ve üçüncü sınıf gayrı sıhhi müessesesi ile bir sanayi kentidir'' diye konuştu.

Geçen yıl Kocaeli'nin ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 30 artarak 12,3 milyar dolara, ithalatının ise yüzde 21 artarak 12,7 milyar dolara yükseldiğini hatırlatan Yazıcı, Kocaeli'nin dış ticaret hacminin de bir önceki yıla göre yüzde 25 artarak, 25 milyar dolara yükseldiğini vurguladı.
2002'de 36 milyar dolar olan Türkiye ihracatının geçen yılın sonunda 135 milyar dolara ulaştığını anımsatan Yazıcı, şunları söyledi:
''Türkiye, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacaktır. Bunun için ihracatta hedefimiz 500 milyar dolardır. Kocaeli de bu süreçte ticaret hacmini 4-5 katına çıkaracak yatırımları ve hazırlıkları yapmaya bugünden başlamalıdır. Burada bu potansiyeli görüyorum. Kişi başına düşen milli geliri 2002'de 3 bin 500 dolardan alıp, bugün 10 bin doların üzerine çıkardık. 2023 yılı hedefimiz ise 25 bin dolardır.
Türkiye'de gelir dağılımı da hızla düzeliyor. Birleşmiş Milletler'in ocak ayında açıkladığı 2030 yılı için öneriler geliştiren raporunda; dünyada gelir dağılımı düzelen iki ülke örnek olarak gösteriliyor. Bunlar Türkiye ve Brezilya'dır. Ülkemizde gelir dağılımının dünyaya örnek olacak biçimde düzeliyor olmasının ardında hükümet olarak aldığımız tedbirler, yaptığımız düzenlemeler olduğu gibi, önemli bir diğer faktör de Türkiye'de rekabetin artık daha iyi çalışmasıdır. Anadolu'nun dört bir köşesinden yıldız firmalar doğuyor. İşte bu yoğun rekabetin Türkiye'deki üretimde hem kalitenin yükselmesine hem de fiyatların makul devam etmesine büyük katkısı var. Girişimcilik, bir ülkenin en önemli değerlerinden biridir.''
-Markalaşma-
Hükümet olarak sanayi ve ticaret erbabının önünü açmak için ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren Yazıcı, ekonomide özel sektörün öncülüğüne inandıklarını anlattı.
İhracat pazarlarını çeşitlendirmek istediklerini vurgulayan Yazıcı, şöyle devam etti:
''Ülke olarak ihracatımızın yaklaşık yüzde 45'ini Avrupa'ya yapıyoruz. Bunun korunması şüphesiz önemlidir ama ilgimizi daha uzaklara, Afrika, Ortadoğu ve Uzak Doğu gibi gelecek vadeden bölgelere çevirmemizde de çok büyük fayda var. Ekonomimiz ve sağladığımız istikrar güven üzerine kuruludur. Görevimiz ticaretin güvenli, rahat ve hızlı yapılmasını temin etmek. Günümüzün ekonomik mücadelesi, markalaşma üzerinden yapılmaktadır. Geleceğin lider ülkeleri, her türlü ürünü markalaştıran ülkeler olacaktır.
Bu noktada, 2023'de lider ülke Türkiye hedefine ulaşmak için markalaşmaya hak ettiği önemi vermeliyiz. Türkiye 2023 yılı için koyduğu dünyada 10 marka hedefini gerçekleştirecektir. Bu 10 markanın en az biri de Kocaeli'den çıkmalıdır. Kocaeli bu potansiyele, bu güce, bu özgüvene ve bu bilgiye sahiptir.''

-Yeni Türk Ticaret Kanunu-
Yeni Türk Ticaret Kanunu'na (TTK) da değinen Yazıcı, ''Yeni bir ticaret kanununun hazırlanmasının arka planında yatan dinamiklere baktığımızda dünya ekonomisinin son 50 yılda karşılaştığı değişim ve dönüşümü görüyoruz'' dedi.
Uluslararası piyasaların etkin bir küresel oyuncusu olmayı hedeflediklerini anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:
''Küresel gelişmelerin gerisinde kalamayız. Ekonomimizin en önemli aktörleri olan siz ticaret erbabımızın her anlamda uluslararası piyasalarda rekabet gücünü artırmak için çalışıyoruz. Karşılaştığınız ve karşılaşmanız muhtemel olan riskleri asgariye indirmeyi hedefliyoruz. Şeffaflığı, verimliliği, girişimciliği, yenilikçiliği ve rekabetçiliği ticari hayatımızın temel ilkeleri haline getiriyoruz. Yeni Ticaret Kanunumuz, bunların hepsinin birleştiği bir düzenlemedir. Amacımız, tüccarımıza, sanayicimize, dünya ticaret hayatında var olabileceği ve hatta hakim olabileceği bir rekabet gücü kazandırmaktır.
İşte Yeni Türk Ticaret Kanunu bu noktada devreye giriyor. Yeni TTK ile şirketlerimizi geleneksel yönetim anlayışından çıkarıyoruz. Yeni kanunun en önemli yeniliği kurumsal yönetim ilkeleridir. Bu ilkenin evrensel ticaret hukuku anlayışında 4 ana taşıyıcı kolonu bulunmaktadır. Şeffaflık, adillik, hesap verilebilirlik ve sorumluluk... Bunların hepsinin TTK'da karşılığı var.''
-İhracat hedefleri-
Ticareti kolaylaştırma amacı doğrultusunda, gümrükler alanında reform çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Yazıcı, gümrük işlemleri sırasında istenen tüm belgeleri tek bir merkezden sağlayan, bu anlamda maliyetleri azaltıcı işlev gören ve para ve zaman kaybını önleyerek ticaret erbabının işini kolaylaştıran ''Tek Pencere Sistemi''nin bakanlığın koordinatörlüğünde çalışacağını bildirdi.
Gümrük işlemlerini gümrüğe gelmeksizin yapabilme kolaylığını sağlaması nedeniyle kırtasiyeciliğe ve işlem maliyetlerine son veren ''Kağıtsız Beyan'' uygulamasıyla da dış ticaret erbabının bürokratik süreçlere takılmadan iş yapmasını sağladıklarına dikkati çeken Yazıcı, sözlerini şöyle tamamladı:
''Hedefimiz Türkiye'yi dünyanın en hızlı, en güvenilir ve en rahat ticaret yapılan ülkesi haline getirmektir. 2023 hedeflerimize doğru hızla yol alırken sizlerin yolunu açıyor, işinizi kolaylaştırıyoruz. Hükümet olarak sanayi ve ticaret erbabımızın önünü açmak için elimizden geleni yapıyoruz. Ekonomide özel sektörün öncülüğüne inanıyoruz. Birlikte çalışacağımız alanlardan biri ihracat pazarlarını çeşitlendirmektir. Şu anda ihracatımızın yaklaşık yüzde 45'ini Avrupa'ya yapıyoruz.
Bunun korunması şüphesiz önemlidir ama bizim ilgimizi daha uzaklara, Afrika, Ortadoğu ve Uzak Doğu gibi gelecek vaat eden bölgelere çevirmemizde de çok büyük fayda var. Ekonomimiz ve sağladığımız istikrar güven üzerine kuruludur. Bizim görevimiz ticaretin güvenli, rahat ve hızlı yapılmasını temin etmek. Ama sizlerin ürettiğiniz ürünlerin de koşar adımlarla dünyanın her köşesine ulaşması gerekiyor. Sizin gittiğiniz her yerde yanınızda olacağız. Türkiye sanayisinin Avrupa'ya geçiş noktası olan Kocaeli'nin, dünyanın tanıdığı bir marka şehir olması yolunda güç birliğimiz, gönül birliğimiz devam edecektir.''
Konuşmaların ardından Yazıcı, KSO tarafından inşa edilen Dumlupınar İlköğretim Okulu'na sınıf yaptırarak katkıda bulunan sanayicilere plaket verdi.