IRU Başkanlık Divanı Toplantısı İstanbul'da Yapıldı-video
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, İstanbul'da ilk kez gerçekleştirilen Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği'nin (IRU) Başkanlık Divanı toplantısına katıldı.
22 Haziran 2012Altunyaldız, uluslararası ticaretteki en büyük maliyetin ''taşımacılık'' olarak öne çıktığına vurgu yaparak, şöyle konuştu:
''Tarifelerin ticaretin önündeki engel olma konusundaki önemi azaldıkça, taşımacılığın toplam ticaret maliyetlerine olan katkısı giderek artmaktadır. 2004 yılı itibariyle dünyada toplam ithalatın taşımacılığı için ödenen miktar, ödenen toplam tarifeden üç kat daha fazladır. En düşük gelire sahip 54 ülkeden 20'si, en yüksek gelire sahip 35 ülkeden ise sadece 5'inin tamamen karalarla çevrili ülkelerdir. Bu kara sınırlarıyla çevrili olmayla maliyetler, ticaret imkanları ve dolayısıyla da refah arasında doğrudan bir ilgi olduğunu göstermektedir. Kara sınırlarıyla çevrili ülkeler sahil ülkelerine göre yüzde 30 daha az ticaret yapmaktadır. Ayrıca, kara sınırlarıyla çevrili olma ortalama olarak büyümeyi yüzde 1,5 oranında düşürmektedir.''
Lojistikte ülkelerin performansını belirlemede genel olarak 6 ölçüt kullanıldığını kaydeden Altunyaldız, ''1. kriter gümrükler alanıdır. Bu alanda üye ülkeler arasında önemli işbirliği fırsatlarının olduğunu düşünüyoruz. 2008'de tarihi İpekyolu coğrafyasında yer alan ülkelerin gümrük idareleri ile sınır geçişlerinin kolaylaştıracak girişimi başlattık ve bu kapsamda Kervansaray Projesi’nin yol haritasını belirledik'' dedi.
Altunyaldız, 2. kriterin altyapı alanı olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Altyapılarımızı geliştirerek, ticaret ve taşımacılıkla ilgili alanlarda kaliteyi artırmamız gerekiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak gümrük idarelerimizi yap-işlet-devret modeliyle modernize etme çalışmalarımız başarıyla sürmektedir. 3. kriter eşyanın uluslararası sevkı yatıdır. Bunu lojistik yeterliliği takip ediyor. İzlenebilirlik ve takip edilebilirlik ise 5. önemli kriterdir. TIR sisteminin en büyük ortağı olan Türkiye'nin gümrük idaresi olarak NCTS ve e-TIR projelerine özellikle önem verdiğimizi belirtmek istiyorum. Zamanındalık ise 6. ve son kriterdir''
Altunyaldız, TÜİK verilerine göre 2011 yılı toplam dış ticaretinin değer olarak yaklaşık yüzde 26'sını ve ihracatının ise yaklaşık yüzde 38'ini karayolu ile gerçekleştiren Türkiye'nin, dünyanın en büyük TIR filolarından birine sahip olduğunu ifade ederek, ''IRU VE TOBB ile birlikte imzalanan protokolle TIR elektronik ön bildirim uygulaması hayata geçirildi. Bu sayede araçlar sınır kapılarına geldiğinde herhangi bir veri girişine tabi tutulmadan gümrüklü sahaya giriş yapabiliyor. IRU'dan beklentim, ülkeler arasındaki işbirliğinin artırılması ve maliyetlerin azaltılması noktasındaki bugüne kadar gösterdiği çabalarını artırarak sürdürmesidir'' diye konuştu.