Kırtasiye ve Okul Malzemeleri Denetimi
Bakanlığımız Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Piyasa Gözetim ve Denetim ekipleri okul malzemeleri ve kırtasiye çeşitlerinin yoğun olarak satıldığı İSTOÇ'ta denetimlerde bulundu.
12 Eylül 2012Bakanlığımız Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Piyasa Gözetim ve Denetim ekipleri okul malzemeleri ve kırtasiye çeşitlerinin yoğun olarak satıldığı İSTOÇ'ta denetimlerde bulundu.
Denetim kapsamında kırtasiye ürünlerinin satıldığı dükkanlardan ürün örnekleri alan bakanlık yetkilileri, seçtikleri ürünleri akredite laboratuvarlarda incelenmek üzere yanlarına aldılar.
Piyasa Gözetim ve Denetim Mühendisi Meral Karaaslan, İstanbul'da denetimlerin Tahtakale bölgesi dahil 3 gün boyunca devam edeceğini belirterek alınan ürünlerin aynı gün akşamı akredite test laboratuvarına gireceğini söyledi.
Karaaslan, çıkan sonuçların gelecek hafta Bakanlık tarafından kamuoyuyla paylaşılacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:
''2 Nisan 2011'de kırtasiye ürünleriyle ilgili ciddi düzenlemeler getirildi. Tebliğ Türkiye'de kırtasiye sektörüne düzenleme getiren ilk yasal mevzuattır. Kırtasiye sektörü ile ilgili denetimleri geçen yıl da yaptık. Geçen yıl Ankara, İzmir, Gaziantep ve İstanbul illerinde denetim yaptık ve 51 aykırı üründe 'azo boyar' ve 'fitalat'' tehlikeli kimyasallarını bulduk. Bu sene de denetimlerimiz devam ediyor. ''Azo boyar' kanserojen madde, 'fitalat' ise çocuklar için hormonları bozan bir madde''
Bu yıl okul kıyafeti ve kırtasiye ürünleri ile ilgili olarak denetimlere ağustos ayında başladıklarını söyleyen Karaaslan, ''Ağustos ayında 4 ilde, şu anda da burası yani İstanbul ile beraber 7. ilimiz olarak devam ediyoruz. Aklınıza gelebilecek her türlü okul kıyafetleri, kravat, gömlek, eşofman, çorabına kadar her türlü üründen numune aldık. Kırtasiye ürünlerinde özellikle İstanbul'u seçtik. İki ilimizde daha devam ediyor ama kırtasiye ithalatçılarının yoğunlukta olduğu bölge İSTOÇ. Geçen yıl Gaziantep'e gittik numune aldık. Merkez yine İSTOÇ çıktı. Bu yüzden yerinde denetim yapmak üzere bugün buradayız'' diye konuştu.
Karaaslan, denetimler esnasında numune ürün alırken özellikle çocukları cezbedecek oyun unsurlu ürünlere çok dikkat ettiklerini belirterek, ''Özellikle çantalar, beslenme çantaları, su mataraları, çocukların direkt gıdalarını koydukları malzemeler olması açısında çok büyük önem arz ediyor ve tüyler, kuru ve pastel boyalar, keçeli kalemler, çocukların oynadığı simler, silgiler, kalemtraşlar gibi ürünleri numune olarak alacağız'' ifadelerini kullandı.
Ürün alırken tüketicilerin nelere dikkat etmesi konusunda ise Karaaslan, ürünlerde bulunan kimyasal maddelerin gözle görülemeyeceğini belirterek, bu yüzden ürünlerin TSE'li olmasına ve satıcının her zaman ulaşılabilir olmasına vurgu yaptı.
Ürünlerde olumsuz bir durum çıktığında idari para cezası uygulandığını da söyleyen Karaaslan, ''13 -25 bin lira civarında idari para cezası verilebiliyor. Ayrıca ürünlere toplatma uygulanabiliyor, 2 ulusal gazete ve televizyonda yayın zorunluluğu var. Bu yayınlar yaptırıldıktan sonrada firmalara satmış oldukları ürünleri iade faturasıyla topluyor ve toplama işlemleri sonlanıyor''açıklamasında bulundu.
video yok