"Kooperatifçiliğe Yeni Bir Bakış Açısı Getiriliyor"

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, ''Kredi kefalet kooperatifi aracılığıyla küçük işletmelere, esnaf ve sanatkarlara kullandırılan kredi hacmi 2002 yılında 154 milyon lira iken, 31 Ekim 2012 itibarıyla bu rakam yaklaşık 43 kat artışla 6.6 milyar lirayı aştı ve rekor bir boyuta ulaştı'' dedi.

30 Kasım 2012

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, ''Kredi kefalet kooperatifi aracılığıyla küçük işletmelere, esnaf ve sanatkarlara kullandırılan kredi hacmi 2002 yılında 154 milyon lira iken, 31 Ekim 2012 itibarıyla bu rakam yaklaşık 43 kat artışla 6.6 milyar lirayı aştı ve rekor bir boyuta ulaştı'' dedi.
Metin, Kemer Grand Haber Hotel'de SS Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından düzenlenen Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifleri Genel Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kendisini çevreleyen 350-400 milyon kişinin yaşadığı ekonomik pazara lojistik hizmet verebilecek konuma sahip olduğunu ifade etti.
Geniş bir uluslararası kara yolu taşıt filosu ile dinamik bir lojistik sektörüne sahip olunmasının Türkiye'nin bölgedeki en önemli lojistik merkezlerinden ve transit ülkelerinden biri haline gelme potansiyelinin bir göstergesi olduğunu dile getiren Metin, taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren kooperatiflere önemli görevler düştüğünü kaydetti.
Kooperatifçiliğe yeni bir bakış açısı getirildiğini, önemli çalışmalar yürüttüklerini anlatan Metin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak ulaştırma sektöründe faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar ile kooperatifçiliğe ilişkin politikaları, ilke ve hedefleri belirleme, stratejiler geliştirme, sonuçları izleme ve değerlendirme konusunda çalışmalara süratle devam ettiklerini söyledi.
Türkiye'de 5 bin 566 faal motorlu taşıyıcılar kooperatifi ile bunlara ortak 174 bin 962 esnaf bulunduğunu bildiren Metin, faal olmayan bin 200 kooperatifle toplam sayının 6 bin 766'ya, ortak sayısının da 198 bin 387'ye ulaştığını belirtti.
Motorlu taşıyıcılar kooperatiflerinin üst örgütlenmelerinin yeterince güçlü olmadığına dikkati çeken Metin, bu konuda kurulmuş 39 birliğe bağlı 639 kooperatif bulunduğunu, üst birliğe üye olan kooperatiflerin ortak sayısının ise 31 bin 150'ye ulaştığını kaydetti.
Metin, kooperatiflere yönelik kurumsal hizmetlerin iyileştirilmesi faaliyetlerinin yanı sıra uluslararası iyi uygulamaları da esas alarak sistemin bir bütün halinde rehabilite edilmesi yönünde çalışmalara ağırlık verdiklerini anlatarak, şöyle konuştu:
''Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı'nın finansman, örgütlenme, eğitim ve hizmet sunumu gibi alanlarda kooperatiflerimizin yaşadıkları sorunlar hassasiyetle dikkate alınarak hazırlandı. Bu sorunların aşılması için, Cumhuriyet tarihinde ilk defa stratejik bir yaklaşımla sistemli çözüm önerileri getirildi. Bu strateji, kooperatifçiliğimizi istenen noktaya ulaştırmada bir yol haritası olacaktır. Türkiye kooperatifçiliğinin vizyonunu belirleyen bu belge ile kooperatifçiliğe daha elverişli bir ortam oluşturmayı, sektöre olan güveni artırmayı, verimsiz ve etkin olmayan uygulamaları kaldırarak sürdürülebilir, rekabet edebilir, yenilikçi ve aynı zamanda sektörün yaşadığı sorunlara çözüm oluşturarak kooperatifçiliğe yeni bir ivme kazandırmayı hedefliyoruz. Kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan Hazine destekli kredilerde 2002 yılında 5 bin lira olan kredi üst limitlerini 25 kat artışla 125 bin liraya çıkardık. Kredi kefalet kooperatifi aracılığıyla küçük işletmelere esnaf ve sanatkarlara kullandırılan kredi hacmi 2002 yılında 154 milyon lira iken, 31 Ekim 2012 itibarıyla bu rakam yaklaşık 43 kat artışla 6.6 milyar lirayı aştı ve rekor bir boyuta ulaştı.''
Taşımacıların AB'ye yönelik taşımalarda belge maliyeti olmaksızın ve alternatiflerine göre daha düşük maliyetle teminat kullanarak transit işlemi gerçekleştirebileceğini vurgulayan Metin, tır karnesi kullanımının asgari düzeye ineceğini, bunun yerine daha az maliyetli olan ortak transit rejimi kullanılacağını belirtti.

Metin, şöyle devam etti:

''58 ülke ile ikili kara yolu taşıma anlaşmamız mevcut. Türk taşımacısı Avrupa, Asya ve Afrika'yı kapsayan geniş bir coğrafyada faaliyet gösteriyor. Gümrük idareleri, ortak transit işleminin her adımını sistem üzerinde izleyebilecek. Doğabilecek gümrük vergilerinin tamamı teminat altına alınacak, böylelikle kamu alacağı güvence altına alınmış olacak. Hamd olsun, ülke olarak son 10 yılda sergilediğimiz performans ile en hızlı ekonomik büyüme kaydeden ülkeler sıralamasında Avrupa'da birinci, dünyada Çin'den sonra ikinci olduk.''
Toplantıya Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çankal, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü İsmail Kalender, SS Tüm Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Cemil Ok, öteki ilgililer ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Kooperatif Ziyareti

Değerlendirme Toplantısının ardından Antbirlik Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Genel Müdürlüğü'nü ziyaret eden Bakan Yardımcısı Metin burada pamuk üreticilerinin skıntılarını dinledi. Ülkemizde Pamuk üreticiliğinin öneminin yüksek olduğunu ve hertürlü çiftçi vatandaşı desteklemek için ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren Metin, "sıkıntılarınızı en kısa sürece çözmeye çalışacağız" dedi. Daha sonra Birliğin bulunduğu alanın maketi önünde bilgi alan Metin Pamuk işleme fabrikasını ziyaret etti.

Antalya Havalimanı Gümrük Sahası
Antbirlik Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Genel Müdürlüğü ziyaretinin ardından Antalya Havalimanı Gümrük Kontrol noktalarında incelemelerde bulunan Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Yurtdışı giden ve gelen yolcu ile transit yolcu bölgelelerini kontrol etti. Gümrük noktaları ve kontroller hakkında bilgi alan Fatih Metin, Havalimanında çalışan Gümrük personeli ile bir süre sohbet etti.