Vietnam ile Ticari İlişkiler Geliştirilecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, göreve yeni başlayan Vietnam Büyükelçisi Nguyen The Cuong ve Büyükelçilik Başkatibi Nguyen Thi Ngoc Anh’i makamında kabul etti.

18 Temmuz 2012

 Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, göreve yeni başlayan Vietnam Büyükelçisi Nguyen The Cuong ve Büyükelçilik Başkatibi Nguyen Thi Ngoc Anh’i makamında kabul etti.
Bakan Yazıcı, Türkiye ile Vietnam arasındaki ilişkilerin özellikle ekonomi ve ticaret alanında, iki ülkenin geniş nüfusları dikkate alındığında, mevcut potansiyeli yansıtmaktan çok uzak olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz yıl  Türkiye’nin Vietnam’a olan ihracatının 100 bin, Vietnam’dan olan ithalatının ise 1 Milyon Amerikan Doları civarında olduğunu belirten Yazıcı, karşılıklı yatırımlarla ikili ticari ilişkilerin geliştirilebileceğini ifade etti.
Türkiye ile Vietnam arasında son Karma Ekonomik Konsey toplantısının geçen yıl Vietnam’ın Hanoi kentinde gerçekleştirildiğini hatırlatan Bakan Yazıcı, “Aynı tarihlerde Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nu (TUSKON) Vietnamlı işadamlarıyla birlikte Türkiye-Vietnam İşadamları ve Sanayiciler Yatırım Forumu düzenledi. Bu tür uluslararası toplantılarda alınan kararların uygulanıp uygulanmadığının mutlaka üst düzey görevliler ve diplomatlar tarafından yakinen takip edilmesi gerekiyor. Bu çerçevede büyükelçilere çok büyük görev düşmektedir” dedi.
Bakan Yazıcı, Türkiye ile Vietnam arasında ekonomi ve ticaret dışında siyasi alanda da bir işbirliği söz konusu olduğunu ifade ederek; bunun en somut örneğinin 2008-2009 döneminde Türkiye’nin Vietnam’ı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği hususunda desteklemesi; 2009-2010 döneminde de Vietnam’ın Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği hususunda Türkiye’yi desteklemesi olduğunu belirtti.
Çalışma hayatı hakkında bilgi veren Büyükelçi Cunong, otuz iki yıldır Dış İşleri Bakanlığı’nda çalışmakta olduğunu, bu sürenin yirmi yılını Amerika Dairesi’nde geçirdiğini ifade ederek, Büyükelçi sıfatıyla ilk defa Türkiye’ye atandığını söyledi.
Dış İşleri Bakanlığı’nda elde ettiği tecrübe ve birikimi Türkiye’deki Büyükelçilik görevine yansıtacağını ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri ve faaliyetleri geliştirmek için çaba sarf edeceğini belirten Cuong, iki ülke arasında turizm alanındaki ilişkilerin geliştirilerek; karşılıklı turistik seyahatlerin gerçekleştirilmesi için de çalışacağını dile getirdi.