"Yeni TTK, Ticaret Erbabı İçin Otobandır"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ev sahipliğini Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın gerçekleştirdiği 2. Ticaret Müşavirleri Konferansı'nda Türk Ticaret Kanunu hakkındaki son gelişmeleri anlattı.
07 Haziran 2012Yazıcı, kanun ile ilgili çeşitli eleştirilerin olduğunu belirterek, kanunun bütününe yönelik bir itiraz olmadığını vurguladı.
İş dünyasının çatı örgütlerinin de bu kanunun 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girmesini istediklerini ve asıl riskin bu kanunun ötelenmesiyle oluşacağını belirten Yazıcı, ''Çünkü bizim artık tüccarımız sanayicimiz dünyadaki benzeri ile göğsünü gere gere rekabet edebilecek hukuksal alt yapıya ulaşmış olması lazım. Ben bu kanunu ifade ederken hep şunu söyledim. Biz araçlar için otobanlar yapıyoruz. Uçaklar için hava alanları... Bu kanun da ticaret erbabı için otobandır. Ekonomi dünyasının aktörleri için otobandır. Daha hızlı koşmasını sağlayacak hukuksal altyapıdır'' diye konuştu.
Bakan Yazıcı İtirazların 7-8 noktada kümelendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Oturduk toplandık tartıştık. Eleştirilerin haklı olanlarını Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda görüştük. Aşağı yukarı 40 dolayında madde ortaya çıktı. Bunların bir kısmı teknik düzeltmeler. Pazartesi günü Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda varılan sonuç itibariyle teknik çalışmayı arkadaşlarımız bugün akşama kadar bitirecekler ve hemen yarın ve ertesi gün gruplar bunun paylaşımını yapacak. Arzu ediyoruz ki Meclis'te grubu bulunan siyasi partiler ile birlikte inşallah bu değişiklikleri de 1 Temmuz'a kadar yetiştireceğiz. Kaldı ki 1 Temmuz'a yetişmese bile herhangi bir sıkıntıya yol açacak bir durum da yok.''
-''Genel kurullar elektronik ortamda yapılabilecek''
Dünyanın ve Türkiye'nin çok büyük değişim gösterdiğini belirten Yazıcı, bu değişime ayak uydurmak için Türkiye'nin 11 yıldır yeni bir ticaret kanunu çıkarmaya çalıştığını vurguladı.
Yazıcı, şu anda uygulanan Türk Ticaret Kanunu'nun 55 yıldır var olduğuna dikkati çekerek, ''Türkiye'de ekonomik aktörler ticari aktivitelerini 55 model bir araçla yapıyorlar'' dedi.
Yeni Türk Ticaret Kanunu ile kayıtdışılığı önlemeyi, rekabet gücünü artırmayı, şirket yapılarını gerçekliğe uygun hale getirmeyi, sermaye yapılarını korunaklı duruma getirmeyi ve şirket denetimlerinin gerçek verilere yaslanmış şekilde yapılmasını güvence altına almayı amaçladıklarını belirten Yazıcı, ancak bu şekilde şirketlerin dünyada benzerleriyle rekabet edebileceğini ifade etti.
Yazıcı, yeni kanun ile şirket kurmanın kolaylaşacağını, tek kişinin anonim şirket kurabileceğini belirterek, bu kanun ile teknolojinin devreye gireceğini ve şirketlerin genel kurullarını ve Yönetim kurulu toplantılarını elektronik ortamda yapılmasının sağlanacağını bildirdi.
-''Yerinde gümrükleme''-
Bakan Yazıcı, gümrük kapılarına ilişkin yapmayı planladıklarını da anlattı. Gümrüklerde teknolojiyi devreye sokmak istediklerinin altını çizen Yazıcı, gümrük kapılarını yenilemeye başladıklarına dikkati çekti.
Gümrük kapılarındaki bürokratik işlemler için de çeşitli çözümler üretmeye başladıklarının altını çizen Yazıcı, ihracatçılar dışında onaylanmış kişi statüsü verilen tüccarların gümrük alanına gelmeden bulunduğu yerde beyannameyi elektronik yolla iletebileceği bir sistem geliştirdiklerini ifade etti.
Yazıcı, hedeflerinin ''yerinde gümrükleme'' olduğunu dile getirerek, ''Tüccar ürettiğini fabrikasında gümrükleyecek, mühürleyecek, beyannamesini de elektronik ortamda gönderecek'' dedi.