“AVM’lerle ilgili yasa çalışması yapılıyor”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''2012'de esnaf ve sanatkarımızın kullanacağı kredi miktarının geçen sene kullandığı krediyi daha da aşacağı kanısındayım. Hatta bunun 8 milyar liraya çıkabileceği kanısındayım'' dedi.
30 Nisan 2012Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''2012'de esnaf ve sanatkarımızın kullanacağı kredi miktarının geçen sene kullandığı krediyi daha da aşacağı kanısındayım. Hatta bunun 8 milyar liraya çıkabileceği kanısındayım'' dedi.
Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nı ziyaret eden Yazıcı, Türkiye'de en örgütlü kuruluşlarından birinin esnaf ve sanatkarlar olduğunu ifade ederek, Türkiye'de 2 milyon dolayında esnaf ve sanatkar bulunduğunu belirtti.
Hükümetin esnaf ve sanatkarları koruyucu çalışmalar yaptığını vurgulayan Yazıcı, şunları kaydetti:
Esnaf ve sanatkârlara 2002 yılında kullandırılan kredilerin tutarı 153 Milyon TL iken, bu tutar 2010 yılı itibariyle 3.6 milyar TL’ye 2011 sonu itibariyle de 5.5 milyar TL’ye ulaşmıştır. Bu kredi miktarı faizlerinin yüzde 50'si Hazine tarafından karşılanıyor. Aynı projemiz bu sene de devam ediyor. 2012 yılında miktarı 25.000 TL’ye kadar olan kredilerde faiz sübvansiyonu %50 olarak uygulanmaya devam edilecek. 285 milyon lira tutarındaki faiz yükünün yüzde 50'sini karşılamak üzere bütçeye ödenek koyduk. 2012'de esnaf ve sanatkarımızın kullanacağı kredi miktarının geçen sene kullandığı krediyi daha da aşacağı kanısındayım. Hatta bu miktarın 2012 yılında 8 milyar TL’ye ulaşacağı kanısındayız. Daha az kullananlara daha fazla destek vereceğiz.''
2010'da esnaf ve sanatkarlarla ilgili Strateji Eylem Planı'nın yasalaştığını anımsatan Yazıcı, ''Bu projenin bir gereği olarak geçen hafta Bakanlar Kurulu'nda Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı kanun tasarısı kapsamında özellikle unutulmaya yüz tutmuş, çarıkçı ve oymacı gibi sanatkarlarımızı destekleyecek alandaki çalışmaları yeniden hayata kazandıracak, vergi muafiyetini içerecek bir düzenlemeyi de sevk ettik. Çalışmamız bu boyutta devam ediyor'' diye konuştu.
Alışveriş merkezleri ilgili yasa çalışmalarına da değinen Yazıcı, ''Bu alan düzenlemeye muhtaç bir alan. Bu anlamda bir düzenlemeye ihtiyaç vardır. Bu kanunun çıkmasından yana olan var, karşı olan var. Çıkmasını isteyip de içeriğini 'şöyle veya böyle olsun' şeklinde değerlendirenler var. Ama bizim çalışma tarzımız itibariyle bir alanı düzenleyeceksek, o alan içinde bütün kesimlerin diyaloğu etrafında müzakereleri sürdürmek ve 'aklın yolu tektir' diyerek çıkış yolu bulmak. Bu çalışmamızı sürdürüyoruz'' dedi.
Esnaf ve sanatkarların durumlarını yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini anlatan Yazıcı, ''Bunu birlikte yapacağız. Bunun içinde Odalar Birliği, belediyelerimiz, valilerimiz olacak'' ifadelerini kullandı.
-KOTO ziyareti-
Daha sonra Kocaeli Ticaret Odası'nı (KOTO) ziyaret eden Yazıcı, Türkiye'de 365 sanayi ve ticaret odası, ticaret borsası ve deniz ticaret odası bulunduğunu belirterek, Kocaeli'nin yüz ölçümü küçük bir il olmasına rağmen çok sayıda sanayi kuruluşunu barındırdığını belirtti.
Hükümet olarak müteşebbislerle gurur duyduklarını, ülkeyi kalkındıracak olanların müteşebbisler olduğunu vurgulayan Yazıcı, ''Bizim 'bütçe' dediğimiz, millete ait bu kaynağı
sizlerden tahsis ettiğimiz vergilerden oluşturuyoruz. Siz daha fazla kazanacaksınız, daha fazla vergi ödeyeceksiniz, bizler de daha fazla yatırım yapacağız'' şeklinde konuştu.
-Yeni Türk Ticaret Kanunu-
Yazıcı, Yeni Türk Ticaret Kanununun (TTK) 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceğini, kanunun üreten, pazarlayan ve ticaret yapan tüm kesimleri ilgilendireceğini vurguladı. Yürürlükteki Türk Ticaret Kanunu'nun 55 yaşında olduğunu hatırlatan Yazıcı, şöyle devam etti:
''Ticarette yöntemler değişti ve gelişiyor, mesafeli satışlar başladı, elektronik ticaret çok yaygın hale geldi. Yani dünyada elektronik yolla yapılan ticaret hacmi 2010 rakamlarına göre 680 milyar dolar. 2015 yılında bu ticaret yoluyla yapılacak ticaret hacminin 1 trilyon 400 milyar dolara erişeceği öngörülüyor. Türkiye'de 2011 yılında elektronik yolla yapılan ticaret hacmi 23 milyar TL ve giderek artıyor.
'Öyleyse bir gelişim ve değişim var' demektir. Dolayısıyla çok çetin bir rekabet var. Hem ürününüzü üreteceksiniz, kaliteli yapacaksınız, üretimi yaparken, pazarlarken, sevk ederken güncel hale gelmiş tüketicinin hukukunu da koruyacaksınız. Rekabetin olmadığı yerde statüko olur, kalite düşer, şevk ve heyecan kalmaz. Rekabet hem heyecan oluşturur hem de daha kaliteli ürün yapmasına yol açar. Dolayısıyla müteşebbisimizi bu alanlarda önde güreşecek duruma getirmek için bu kanunu çıkarttık.''
Kanunla ilgili çeşitli eleştiriler bulunduğuna dikkati çeken Yazıcı, ''Eleştirilecek çünkü hiçbir kanun kutsal metin değildir. Görülmeyen, öngörülmeyen düzenlemelere de yol açabilir, onun için bu süreçteki tartışmaları son derece yararlı görüyoruz ama bunlardan kaygı duymayın, hedefimiz hayatınızı kolaylaştırmak, önünüzdeki engelleri kaldırmak, rekabeti arttırmak ve kayıt dışılığı önlemektir'' dedi.
Kanunun öngördüğü çeşitli yaptırımlar bulunduğunu anlatan Yazıcı, ''Hapis cezaları, yüksek miktarda para cezaları gibi... Bunları sayısal olarak tasnif ettiğinizde aşağı yukarı 30 dolayında değişik tipte ceza öngörülmüş. Yaptırımların fiili olması gereklidir. Öldürücü değil ama uyarıcı olması gerekir. Yok edici değil, uslandırıcı olması gerekir'' diye konuştu