ABD Tarafından Section 232 Kapsamında Çelik ve Alüminyum İthalatına Karşı Yürütülen Soruşturma Kapsamında Önlemler Yürürlüğe Girmiştir.

04 Eylül 2018

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından çelik ve alüminyum ithalatına karşı sırasıyla 20 Nisan 2017 ve 26 Nisan 2017 tarihlerinde söz konusu ürünler ithalatının ABD ulusal güvenliği üzerinde bir tehdit oluşturup-oluşturmadığının incelenmesi için, 1962 yılına ait “Trade Expansion Act” in 232. Bölümü kapsamında başlatılan soruşturma kapsamında 22 Mart 2018 tarihinde yayımlanan Başkanlık Bildirimlerine (https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/presidential-proclamation-adjusting-imports-aluminum-united-states-2/ ve https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/presidential-proclamation-adjusting-imports-steel-united-states-2/ linklerinden ulaşılabilmektedir) göre çeliğe yönelik %25 ve alüminyuma yönelik %10 ilave vergiler 23 Mart 2018 saat 00:01 itibariyle yürürlüğe girmiş olup Kanada, Meksika, Avustralya, Arjantin, Güney Kore, Brezilya ve Avrupa Birliği, söz konusu önlemlerden 1 Mayıs 2018 tarihine kadar muaf tutulmuştur.

Bununla beraber,  19 Mart 2018 tarihinde ABD Resmi Gazetesi’ nde yayımlanan bildirim ile ABD, tarifelerden ürün-bazlı muafiyet talep edilmesi hususunu detaylandırmıştır. Söz konusu bildirimde, bahse konu muafiyet başvurularının sadece ABD’deki iş faaliyetlerinde söz konusu ürünleri kullanan şahıs ve kuruluşlar tarafından yapılabileceği ifade edilmekte; muafiyet başvurusunun onaylanması halinde, ilgili muafiyetin başvuran kurum dışındaki ilave ithalatçıları ve ilgili ürün gruplarını da kapsayabileceği; bununla birlikte, ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanmadığı sürece bu muafiyet hakkının sadece başvuran şahıs veya kuruluşu kapsayacağı belirtilmektedir. Ayrıca, aynı ürüne dair diğer taraflarca yapılacak başvurunun herhangi bir şekilde diğer başvurulara referans gösterilerek yapılması gerekmediği ifade edilirken, başka bir şahıs ve kuruluşu da aynı anda ilgilendiren ilgili muafiyetin reddedilmiş olmasının, aynı üründe yeni başvurulara engel teşkil etmemesi gerektiği ve yeni başvurunun kriterlerinin bir önceki reddedilmiş başvuruya göre daha iyi tesis edilmesi halinde bu başvuruda muafiyet elde edilebileceği belirtilmektedir. Bununla birlikte söz konusu bildirimde, ABD’deki şahıs ve kuruluşların, yapılan bir muafiyet talebine yönelik 30 gün içerisinde itiraz etme haklarının bulunduğu ifade edilmektedir. Yine mezkûr bildirimde, özel sektör tarafından 4.500 adet muafiyet başvurusu ile 1.500 adet itiraz başvurusunun gelebileceğinin tahmin edildiği belirtilmektedir.