Cezayir, İlaç Piyasasına İlişkin Bazı Düzenlemelere Gitti

07 Mart 2021

Cezayir İlaç Endüstrisi Bakanlığı aldığı bir kararla, Cezayir’de satışa sunulacak ilaçların, Sektörlerarası Ekonomik Komite tarafından fiyatlarının belirlenmesi amacıyla; bölgesel bazda Tunus ve Fas, uluslararası düzeyde ise Türkiye, Ürdün, Suudi Arabistan, Yunanistan, Fransa, Belçika, Birleşik Krallık, İspanya ile ilacın menşe ülkesindeki satış fiyatlarının referans alınacağını duyurmuştur.

İthal edilecek ilaçlar için FOB fiyatının, kur tespiti için ise her ayın 1 inci günü için Cezayir Merkez Bankası tarafından açıklanan resmi satış kurunun esas alınacağı belirtilmiştir. 

2 Mart 2021 tarihli ve 15 sayılı Cezayir Resmi Gazetesinde yayımlanan Cezayir İlaç Endüstrisi Bakanlığı kararı ile ise  yapılacak ilaç ithalatlarında, ithalatçı kuruluşların uyması gereken kurallar belirlenmiştir.

Kararın 7. maddesi ile ithal edilen ilaçların Cezayir’e giriş tarihinde, kullanım süresinin en az üçte ikisi kadar ömrünün olması gerektiği,

Kararın 8 .maddesi ile, bio-terapotik ürünlerin ve biyolojik ilaç ürünlerinin ithalatında, menşe ülkesinin yetkili sağlık otoritesinden alınacak ve ilgili ürünlerin güvenli olduğunu gösterecek bir değerlendirmenin zorunlu olduğu ve bunun Cezayir İlaç Ürünleri Ulusal Ajansı tarafından kabul edilmesi gerektiği,

Belirtilmektedir.