Filistin 2019 1. Çeyrek Cari İşlemler Açığı 306 Milyon USD

10 Temmuz 2019

Filistin Merkez İstatistik Bürosu (PCBS) ve Filistin Parasal Otoritesi (PMA), Filistin Ödemeler Dengesi (BoP) ortak ihracı döngüsü kapsamında 2018 yılının dördüncü çeyreğinde Filistin Ödemeler Dengesi'nin (BoP) ön sonuçlarını açıkladı.
Veriler, 1967'de İsrail’in Batı Şeria'daki işgalini müteakiben ilhak ettiği Kudüs'ün bir bölümünü hariç tutuyor.
2019 yılının birinci çeyreğine ilişkin Filistin Ödemeler Dengesi (BoP) ön sonuçları şunları gösterdi:

 

  • Cari işlemler hesabındaki açık (Mal, Hizmet, Gelir, Cari Transferler) 306 milyon ABD doları oldu. Bunu esas olarak, 255 milyon ABD Doları tutarındaki Hizmet Dengesi açığı ile birlikte 1,208 milyon ABD dolarına ulaşan Mal Ticareti Dengesi açığının tetiklediği görülmektedir.
  • Gelir Hesaplarındaki fazlalık (çalışanların tazminatı ve yatırım geliri), bir önceki çeyreğe göre % 4 artışla 640 milyon ABD Doları olarak gerçekleşmiştir. Bu fazlalık İsrail’de çalışan ve 631 milyon ABD dolarına ulaşan çalışanların tazminatlarından kaynaklandı. Alınan yatırım geliri ise 47 milyon ABD Doları tutarında; ve çoğunlukla, yurtdışındaki bankalardaki Filistinli mevduatlara duyulan ilginin yanı sıra, yurt dışındaki portföy yatırımlarından elde edilen gelirden kaynaklanmıştır.
  • Cari Transferler bir önceki çeyreğe göre% 2 artarak 517 milyon ABD doları tutarında bir artı değer elde etmiştir. Yurt dışından yapılan toplam transfer 598 milyon ABD doları olup, bunun% 32'si devlet sektörüne yapılan transferlerdir, diğer sektörlere yapılan transferlerin oranı% 68'e ulaşmıştır. Bağışçıların cari transferleri yurtdışındaki toplam transferlerin % 32'sini oluşturuyor.
  • Ön sonuçlar, 167 milyon ABD Doları tutarında Sermaye ve Finansal Hesap için bir artı değer gösterdi, Sermaye ve Finansal Hesaptaki fazla ise esas olarak 192 milyon ABD Doları tutarındaki Mali Hesaptaki fazlalıktan kaynaklandı. Bir önceki çeyrekte 53 milyon ABD doları artışa karşılık PMA'daki rezerv varlıklarında 45 milyon ABD doları artış olmuştur.

 
Kaynak:Filistin Merkez İstatistik Bürosu (PCBS)
Yayınlayan: Kudus Ticaret Ataşeliği