Filistin İş Döngüsü Endeksi Ekim 2018 sonuçları açıklandı.

12 Kasım 2018

Filistin Para Otoritesi (PMA), Ekim 2018 için genişletilmiş İş Çevrimi Endeksi (genişletilmiş PMABCI) sonuçlarını açıkladı. Sonuçlar, Gazze Şeridi endeksindeki hafif iyileşmeye rağmen, Batı Şeria  endeksindeki düşüş nedeniyle, Ekim ayında genel endeksin düştüğünü gösterdi. Böylece, genel genişletilmiş PMABCI, Eylül ayında -3.2 puandan Ekim ayında yaklaşık -5,9 puana geriledi. Ancak, bu oran Ekim 2017 endeksinden biraz daha yüksek oldu. (-7,6 puan)

Batı Şeria’da çoğu sektör Ekim ayında, bir önceki aya göre daha iyi performans gösterdi. Ancak, ticaret sektörü endeksindeki kayda değer düşüş (3,9'dan -2,3 puan'a), geçtiğimiz Eylül ayında toplam endeksi 3,7 puan azalarak 3,7 puana itmiştir. Tarım endeksi toparlandı (2.2'den 3.6 puan'a), bunu taşıma ve depolama endeksi artışı izledi (0,2'den 0,9'a kadar). Bu arada, yenilenebilir enerji, bilişim, sanayi ve inşaat sektörlerinin tümü, küçük değişiklikler yaşadı ve bir önceki ay seviyesine yakın kaldı.
Genel olarak, Batı Şeria endeksindeki düşüş Ekim ayı boyunca düşük satışları yansıttı ve bu da ekonomik firma sahiplerinin gösterdiği gibi birikmiş envantere neden oldu. Ancak, yetkililer önümüzdeki üç ayda üretimle ilgili iyimser beklentilerini dile getirdiler.

Bunun tersine, Gazze Şeridi endeksi ardı ardına ikinci ayında da biraz iyileşti, bu Ekim ayında –29,5 puandan -28,7 puana arttı. Gazze ekonomik sektörleri endekslerinde -17,8'den -18,4 puana gerileyen ticaret hariç, diğer sektörler bu ay içinde yükseldi ya da dengelendi. Bununla birlikte, sanayi endeksi toparlandı (-6,7'den -6,1'e), ardından; inşaat (-2.0'dan -1.2'ye kadar), IT (-0,2'den -0.1'e kadar) ve yenilenebilir enerji (-0.04'ten 0.0'a kadar). Aynı zamanda, tarım ve ulaşım ve depolama endeksleri sırasıyla -2.0 ve -0.9 puanlarda dengelenmiştir.

Genişletilmiş PMABCI'nin, sektörel performansı (özellikle üretim ve istihdam düzeylerindeki dalgalanmalar) izleyerek, Filistin'deki ekonomik faaliyetlerin durumunu ve durumu yakalamayı amaçlayan aylık bir endeks olması dikkat çekicidir. Endeksin maksimum değeri 100 puan, minimum değer ise -100 puandır; Olumlu bir değer olumlu ekonomik performansı gösterirken, negatif değer kötü performansı gösterir. Öte yandan, sıfıra yakın bir değer, ekonomik performansın değişmediğini ve yakın gelecekte bunu yapmanın mümkün olmadığını göstermektedir.



Kaynak: 
http://english.pnn.ps/2018/10/30/pma-business-cycle-index-shows-decline-in-the-west-bank-and-slight-improvement-in-gaza-strip/
Yayınlayan: Kudus Ticaret Ataşeliği