Filistin Otoritesi ve İngiltere arasında ticaret sürekliliği anlaşması imzalandı.

21 Şubat 2019

İngiltere ve Filistin Otoritesi arasında ticaret sürekliliği anlaşması imzalandı. (18/02/2019)
Ticaret Sürekliliği Anlaşması, İngiltere Uluslararası Ticaret Sekreteri Dr. Liam Fox ve Filistin Ulusal Ekonomi Bakanı Abeer Odeh tarafından Ramallah'ta imzalandı.

İngiltere Uluslararası Ticaret Sekreteri Dr. Liam Fox, Ticaret Sürekliliği Anlaşması ile İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasından sonra Filistinli işletmelerin ve tüketicilerin sürekli ticaretten faydalanacağını söyledi.

Anlaşma ticareti basitleştirecek  ve İngiltere’nin AB’den ayrılmasından sonra işletmelerin şimdi olduğu kadar serbest bir şekilde işlem yapmalarını sağlayacak.
Dünya Ticaret Örgütü şartlarından ziyade bu tercihli şartlarla alım satım yapılması, önemli tasarruflar sağlamaya ve ikili ticaret ilişkisinin daha da güçlendirilmesine yardımcı olmaya devam edecektir.

Anlaşma, Filistinli işletmelerin, hurma ve zeytinyağı, meyve, fındık ve bitkisel yağ ihracatçıları dahil olmak üzere öncelikli sektörlerde Filistinli üreticilerin İngiltere pazarına ücretsiz erişimine devam etmelerini sağlayacak.

Bugünkü imza, İngiltere ile Filistin Otoritesi arasındaki ikili ilişkilerin önemini yansıtıyor. Anlaşma, İngiltere’nin ikili işbirliğini güçlendirme, Filistin’in ekonomik büyümesini teşvik etme ve İngiltere’nin iki devletli bir çözüme olan güçlü bağlılığını sürdürme konusundaki kararlılığını göstermektedir.
Haberler Filistin İngiliz İş Konseyi tarafından memnuniyetle karşılandı. Konsey Başkanı Antoine Mattar;

“Filistin Britanya İş Konseyi, İngiltere ile Filistin Otoritesi arasındaki ticaret anlaşmasını memnuniyetle karşılamaktadır” dedi.
“Bu anlaşma, İngiliz tüketicilerini hurma ve zeytinyağı gibi ürünlerde gereksiz para harcamadan kurtaracak tarifelerden kaçınıyor. Sürtünmesiz ticaret aynı zamanda insanları istihdamda tutmaya ve yeni işler yaratmaya, Filistin ekonomisini desteklemeye ve Filistinlilerin başarılı bir geleceğe yönelik çalışmalarına yardımcı olmaya yardımcı oluyor. ”

İngiltere, 70'ten fazla ülkeyi kapsayan 40 kadar mevcut AB ticaret anlaşması için süreklilik sağlamak istiyor.

Bu anlaşmalar gibi, yeni İngiltere-Filistin Otoritesi anlaşması da mevcut ticaret anlaşmalarını mümkün olduğu kadar çoğaltıyor. Uygulama süresi Ocak 2021'de sona erdiğinde veya İngiltere'nin AB'yi anlaşma yapmadan terk etmesi durumunda 29 Mart 2019'da yürürlüğe girecektir.
Şimdiye kadar İsrail, İsviçre, Şili, Doğu ve Güney Afrika (ESA) ve Faroe Adaları ile Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD ile Karşılıklı Tanıma Anlaşmaları ile anlaşmalar imzalandı.

Bu arada, İngiltere-İsrail ticaret sürekliliği sözleşmesi 18 Şubat Pazartesi günü Uluslararası Ticaret Sekreteri tarafından imzalandı.

İngiltere ile Filistin Otoritesi arasındaki toplam ticaret, 2018 3. Çeyrek sonunda 31 milyon £ değerindeydi.
İngiltere'den işgal altındaki Filistin Topraklarına mal ve hizmet ticareti, 2017 ilk çeyreği ile 2018'in üçüncü çeyreği arasında % 24 artış gösterdi.
İngiltere-Filistin Otorite Anlaşması, Batı Şeria ve Gazze Şeridi topraklarına uygulanır. Haziran 1967'den bu yana İsrail yönetimi altına giren bölgelerdeki İsrail yerleşimlerinde üretilen ürünlerin tercihli tarife muamelesinden faydalanma hakları yoktur.

 
Kaynak: Palestine News Network (PNN)
Yayınlayan: Kudus Ticaret Ataşeliği