AB'den Ayrılma Sonrası Karşılaşılan Yeni KDV Kuralları Nedeniyle Birleşik Krallık Küçük veya Orta Ölçekli İşletmelerin (SME) 180 Milyon Sterlin Ödemesi Beklenmektedir

20 Mayıs 2021

Financial Times’da yayınlanan ve vergi danışmanlığı şirketi Avalara tarafından yapılan araştırmaya göre Avrupa Birliği dışından yapılan satışlarda kapsamlı katma değer vergisi reformları uyguladığından, İngiltere e-ticaret satıcıları 180 milyon Sterlin’ lik ek bürokrasi maliyetleriyle karşı karşıya kalacaklardır. Ayrıca tahmini 26.000 İngiliz e-ticaret satıcısının, "tek noktadan alışveriş" sistemi kapsamında vergi için kaydolması gerekecektir.
 
Yayınlanan haberde 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan yeni KDV düzenlemelerinin esasen çoğu Çin'de bulunan AB dışı e-ticaret satıcılarının yıllık tahminen 7 milyar Euro’luk KDV sahtekârlığını durdurmak için tasarlandığı ancak İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ardından İngiliz şirketlerinin de aynı kurala uymak zorunda kalacağı belirtilmektedir.
 
AB müşterilerine ihracat yapan küçük ve orta ölçekli İngiliz işletmeleri; KOBİ’ler ve 22 Euro'yu aşmayan sevkiyatlar için KDV muafiyetini öngören kuralları kaldıran yeni düzenleme nedeniyle en büyük zorlukla karşı karşıya kalan kesim olmuştur.
 
Vergi danışmanlığı şirketi Avalara göre, İngiltere sektörünün yüzde 10'undan biraz fazlasına denk gelen yaklaşık 26.000 e-ticaret satıcısı, AB'nin yeni "tek durak noktası" sistemi kapsamında ilk kez KDV mükellefiyeti tesis etmek zorunda kalacaklardır. Bu durumun şirketlerin çoğuna yılda en az 8.000 Euro veya toplamda kabaca 208 milyon Euro’ya (180 milyon Sterlin) mal olması beklenmektedir.

Kaynak: https://www.ft.com/content/e21654a2-8c3c-4bfb-a81d-be12d301f7dc?shareType=nongift

Londra Ticaret Müşavirliği