Birleşik Krallık hükümet borçlanması Şubat ayında 19.1 milyar Sterlin olarak gerçekleşmiştir.

19 Mart 2021

Ulusal İstatistik Ofisi verilerine göre kamu borcu Şubat ayında 19.1 milyar Sterlin olarak gerçekleşmiş ve 2020 yılının aynı ayına göre 17,6 milyar Sterlin artmıştır. Bu rakamın kayıtların başladığı 1993 yılından bu yana aylık en yüksek seviye olduğu belirtilmektedir.
 
Covid 19 nedeniyle yapılan İş Koruma Programı gibi destek ödemelerinin hükümet maliyesini sert bir şekilde etkilediği belirtilmektedir. Yayınlanan verilere göre hükümetin geçen ay yalnızca iş koruma önlemleri için 3,9 milyar Sterlin harcadığı tespit edilmektedir.
 
ONS, geçen yıl Nisan ayından bu yıl Şubat ayına kadar olan dönemde kamu borçlanmasının 278,8 milyar Sterlin’e ulaştığını, toplam kamu sektörü borcunun ise 2,13 trilyon Sterline yükseldiğini açıklamıştır. Söz konusu borçlanma seviyelerinin 1960’lardan beri görülmeyen bir seviyeye ulaşarak, İngiltere ekonomisinin büyüklüğünü neredeyse aşıtığı ve borcun GSYİH’nın yaklaşık % 97,5' ine ulaştığı da ayrıca belirtilmektedir.  
 
Kaynak: https://www.ons.gov.uk/economy/governmentpublicsectorandtaxes/publicsectorfinance/bulletins/publicsectorfinances/february2021

Londra Ticaret Müşavirliği