Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson tarafından İngiltere'de Covid Kısıtlamalarının Hafifletilmesine İlişkin Yol Haritası Açıklandı.

23 Şubat 2021

Başbakan Boris Johnson dün basın toplantısı ile yaptığı açıklamada İngiltere’de dört aşamalı olarak 21 Haziran tarihine kadar Covid 19 kısıtlamalarının kaldırılacağını açıklamıştır.
 
Dört aşamalı plana göre;
 

  1. İlk aşama iki bölümden oluşacaktır. Birincisi 8 Mart 2021’den itibaren; tüm okulların açılması, iki kişinin dışarda buluşarak sosyalleşmesi; ikinci aşama ise 29 Mart 2021’den itibaren altı kişiye kadar dışarda buluşmanın serbest hale gelmesi; gün içerisinde yerel bölge dışına seyahat edilebilmesi (gün aşırı kalmalara izin verilmemektedir); spor aktiviteleri ile tenis, basketbol, golf gibi spor alanlarının faaliyete başlayabilmesidir.
 
  1. 12 Nisan 2021’den itibaren; mağazalar, restorantlar ve pubların dış mekanları, spor salonları ve spa yerleri, kuaförler ve güzellik salonları açılabilir. Aynı aileden kişiler için yurt içi tatil programı yapılabilir. Hayvanat bahçeleri, tema parkları ve açık hava sinemaları açılabilir. Kütüphaneler ve toplum merkezleri açılacaktır. On beş kişiye kadar düğün kutlamalarına izin verilmektedir.
 
  1. 17 Mayıs’tan itibaren; otuz kişiye kadar dışarıda, altı kişiye kadar iç mekanlarda buluşmaya izin verilir, restoran, pub ve diğer ağırlama mekanları iç mekanda hizmet verebilir. Otuz kişiye kadar düğün ve diğer kutlamalar yapılabilir, sinema ve tiyatrolar faaliyete başlayabilir. Bin kişiye kadar iç mekan ve dört bin kişiye kadar dış mekan gösteriler ve büyük etkinliklere izin verilmektedir.
 
  1. 21 Haziran 2021’den itibaren sosyal iletişimdeki tüm yasal sınırlamalar kaldırılacaktır. Düğünlere, cenazelere ve diğer etkinliklere katılabilecek kişi sayısı konusunda yasal sınırlama olmayacaktır. Gece kulüpleri açılabilecektir.
 
Yukarıda yer alan her aşama en az beş hafta arayla gerçekleşecektir. Bir sonraki aşamaya geçmeden önce her defada aşağıda yer alan dört koşulun mevcut olması gerekmektedir:
 
  • Plana uygun şekilde Covid 19 aşı programının devam ediyor olması,
  • Aşıların, virüs nedeniyle ölen veya hastanede tedaviye ihtiyaç duyan kişilerin sayısını yeterince azaltması,
  • Enfeksiyon oranlarının, hastaneye kabullerde artış riski oluşturmaması,
  • Yeni virüs varyantlarının ortaya çıkması, kısıtlamaların kaldırılmasını esas olarak etkilememekle birlikte değerlendirmeler arasında yer alacaktır.

 
Söz konusu kısıtlamaların kaldırılmasına ilişkin takvim İngiltere için geçerli olacaktır. İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda kısıtlamaların kaldırılmasında kendi programlarını belirlemektedir. 
 
Kaynak: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/963491/COVID-19_Response_-_Spring_2021.pdf

Londra Ticaret Müşavirliği