Birleşik Krallık’taki Çiçek Yetiştiricileri, Yeterince İşçi Bulamadıkları İçin Milyonlarca Çiçeğin Çürümeye Bırakılacağı Uyarısında Bulunmuştur.

22 Şubat 2021

Financial Times gazetesinde yayınlanan haber, İngiltere'deki çiçek ve süs bitkileri yetiştiricilerinin, Brexit'ten sonra, denizaşırı tarım işçilerini kabul etme planına sektörün dahil edilmemesi nedeniyle bu yıl milyonlarca çiçeğin hasadının yapılmayacağına dair uyarısına  yer vermiştir. 
 
Birleşik Krallık’ın en büyük nergis yetiştiricisi Cornwall’daki Varfell Farms’ın sahibi Alex Newey’nin gazeteye yaptığı açıklamada; bu yılki mahsulün bazı kısımlarının işçi eksikliği nedeniyle çürümeye bırakılacağına karar verdiklerini; çiçek toplayıcılarının büyük çoğunluğunun, şimdiye kadar yıllardır çoğunluğu Doğu Avrupa'dan gelen denizaşırı işçilerden oluştuğunu ancak Brexit sonrası bu imkanın ortadan kalktığını ve şu anda sadece yerleşik veya önceden yerleşik statüye sahip AB vatandaşlarının İngiliz çiftliklerinde çalışmasının mümkün olduğunu; diğer yandan bu kişilerin de sayısının şu anda yetersiz olduğunu ifade ettiği belirtilmiştir. 

Brexit sonrası AB vatandaşlarının serbest dolaşımı sona ermiş ve puana dayalı göçmen programına geçilmiştir. Ancak hükümet meyve ve sebze yetiştiricileri için 2021'de 30.000 işçinin Birleşik Krallık çiftliklerine geçici olarak seyahat etmesini sağlamak için mevsimlik işçi pilot programı uygulayacağını açıklamıştır. Program esas olarak mevsimsel gıdaya yöneliktir ve süs bitkisi yetiştiricilerini kapsamamaktadır.  Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı’ının bu yılki genişletilmiş mevsimlik işçi pilot programını, gıda güvenliğini sağlamak ve  yenilebilir bahçecilik sektörünü desteklemek için getirildiklerini ancak, süs bitkileri de dahil olmak üzere diğer sektörlerin ihtiyaçlarını karşılamak için de programını takip ettiklerini belirttiği haberde yer almaktadır.   

Son olarak danışmanlık şirketi Oxford Economics’in araştırmasına atıf yapılarak; İngiltere'deki hanelerin 2017'de kesme çiçekler için 1,9 milyar Sterlin ve bahçe ürünleri için 7,5 milyar Sterlin harcadığını belirtilmektedir.

Kaynak: https://www.ft.com/content/e87bf45c-e1a6-4d8e-98f5-f0411820f48e?shareType=nongift

Londra Ticaret Müşavirliği