İngiliz Otomotiv Endüstrisi Brexit’e İlişkin Uyarılarını Artırdı

25 Haziran 2019

İngiliz Otomobil Üreticileri ve Tüccarları Derneği (SMMT) tarafından gerçekleştirilen son analizlere göre olası bir anlaşmasız Brexit (no-deal Brexit) senaryosunun İngiltere’nin otomotiv sektörünün rekabetçiliğine ciddi bir darbe vuracağı ve sınırdaki gecikmelerin her bir dakika başına 50.000 Sterlin’e mal olacağı öngörülüyor. SMMT anlaşmasız Brexit’in engelsiz ticaretin sona ermesine yol açarak “just-in-time” işletme modelinde ciddi aksaklıklara sebep olabileceğini, en kötü senaryoda günde yaklaşık 70 milyon Sterlin değerinde kayıp yaşanabileceğini ve bu durumun Dünya Ticaret Örgütü kuralları uyarınca uygulanacak gümrük vergileriyle birleşmesiyle sektördeki on yılllık olağanüstü büyümenin ve sektör rekabetçiliğinin büyük bir darbe alabileceğini ifade etti.
 
SMMT Genel Müdürü Mike Hawes, anlaşmasız Brexit’in İngiliz otomotiv sektörü için çok ciddi bir tehlike oluşturduğunu ve sektör için kabul edilebilir bir seçenek olmadığını vurguladı.
 
SMMT’ye göre, İngiltere’nin AB’den nihai çıkma koşullarındaki belirsizlik son üç yılda sektördeki yeni yatırımlarda %80’lik bir düşüşe neden oldu. Bir dizi otomotiv firması olağan şartlarda yazın gerçekleştirilen üretim kesintilerini ilk Brexit tariihinin 29 Mart olması nedeniyle Nisan 2019’a taşımışken SMMT Genel Müdürü Mike Hawes bu önlemin sonbahar için tekrarlanamayacağını belirtti.
 
Yayımlayan   : Londra Ticaret Müşavirliği
Kaynak         : Financial Times