İngiltere Yeni Göç Sistemine Geçiyor

19 Şubat 2020


Birleşik Krallık’ta şu anda, Avrupa Ekonomik Bölgesi ülkelerinden çalışanlar maaşları veya beceri düzeylerine bakılmaksızın otomatik olarak yaşama ve çalışma hakkına sahip iken, İngiltere hükümeti bu durumun, 31 Aralık 2020 tarihinde sona ereceğini ve bu tarihten sonra AB üyesi ülke vatandaşları ile Avrupa Birliği üyesi olmayan ülke vatandaşlarının oturum ve çalışma hakları konusunda eşit muamele göreceği belirtildi.

İçişleri Bakanı Priti Patel, hükümetin "doğru yetenekleri olan insanları teşvik etmek" ve "İngiltere'ye düşük becerilerle gelen insanların sayısını azaltmak" istediklerini ve hükümetin yeni göçmenlik planına göre teknik bilgi sahibi olan nitelikli çalışanlara puanlama sistemine göre Birleşik Krallıkta çalışma hakkı tanınacağını açıkladı.

Puanlama sisteminde, deniz aşırı ülke vatandaşları 70 puana ulaşabildikleri takdirde Birleşik Krallıkta çalışabilecekler. Bu sistemde, İngilizce konuşmak ve “onaylı sponsor” bir firmadan kalifiye bir iş teklifi almış olmak doğrudan 50 puan kazandırmakta; bunun dışında başvuran kişinin sahip olduğu nitelikler, teklif edilen işte alacağı maaş tutarı ve eleman ihtiyacı bulunan sektörlerde çalışmak gibi puanı artıran özellikler olarak kabul edilmektedir.

Diğer yandan; İngiltere'ye gelmek isteyen vasıflı işçilerin maaş seviyesinin 30.000 £ 'dan 25.600£ ' a düşürüleceğini, hatta hemşirelik, inşaat mühendisliği, psikoloji ve klasik bale dansı da dahil olmak üzere "belirli kıtlık mesleklerinde" veya belirli bir işle ilgili doktoralılar için eşiğin 20.480 £ kadar düşük tutulacağı açıklandı. Ayrıca, Birleşik Krallık’ a girebilecek vasıflı işçi sayısı konusunda artık genel bir sınır da olmayacağı belirtildi.

Detaylı bilgi ve açıklamaya aşağıda yer alan bağlantıya tıklanarak ulaşılması mümkündür.

Yayımlayan   : Londra Ticaret Müşavirliği

Kaynak:https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/866744/CCS0120013106-001_The_UKs_Points-Based_Immigration_System_WEB_ACCESSIBLE.pdf