Nisan ve Temmuz Aylarında Başlayacak Yeni Brexit Gümrük Kontrolleri İngiliz Firmaları Tedirgin Ediyor.

08 Şubat 2021

Brexit sonrası Avrupa Birliği gümrük kontrollerini hemen uygulamaya başlarken, İngiliz hükümeti, belirli ithalat prosedürlerinin uygulanmasını üç ila altı ay erteleyerek aşamalı bir geçiş dönemi tercih etmiştir. Konuyla ilgili basına yansıyan haberlerde; İngiliz hükümetinin Nisan ve Temmuz aylarında Avrupa Birliği'nden yapılan ithalatlar için uzun yeni bir kontrol listesi getirilmesi için hazırlıklarına devam ettiği ancak İngiliz firmaların bürokraside olacak artıştan endişe duydukları belirtilmektedir.
 
The Guardian gazetesinde yer alan haberde atıfta bulunulan Uluslararası denetim firması KPMG'nin araştırmasında ticaret yapanların karşılaşacakları en büyük sorunlardan bazılarının henüz başlamadığı belirtilirken; ithalatçıların İngiltere gümrüklerinin yeni kontrollere hazır olmadığından ve giriş noktalarındaki tıkanıklıkların baharda meyve ve sebze kıtlığına neden olmasından korktukları ifade edilmektedir.
 
Birleşik Krallık hükümeti gümrük kontrollerini Ocak, Nisan ve Temmuz aylarında aşamalı olarak uygulayacağını açıklamıştı. Buna göre;
 
İlk aşamada alkol ve tütün gibi kontrollü mallar ile canlı hayvanlar ve yüksek riskli bitkiler üzerinde tam gümrük kontrolleri ve tarifeleri uygulanırken; giysiden elektroniğe kadar değişen “standart” mal ithalatçılarının altı ay içerisinde gümrük beyannamelerini tamamlamaları ve varsa tarifeleri ödemeleri mümkündü.
 
Nisan ayında sağlık kontrolleri, yetkililer tarafından istenen ithalatın ön bildirimi ile balıkçılık ürünleri ve midye gibi canlı çift kabuklu yumuşakçalar dahil olmak üzere; et, evcil hayvan yemi, bal, süt veya yumurta ürünleri gibi tüm hayvansal menşeli ürünlerin, bitkiler ve bitkisel ürünlerin kontrolünü kapsayacak şekilde genişletilecektir.   Sağlık ve bitki sağlığı (SPS) kontrolleri olarak bilinen bu kontroller, İngiltere'ye gelen her sevkiyat için ithalat formları ve veterinerler tarafından imzalanmış sağlık sertifikaları dahil olmak üzere gerekli belgelerin sunulmasını içermektedir.
 
Temmuz ayında ise Birleşik Krallık'a giren tüm mallar için tam gümrük beyannamelerinin verilmesi gerekecektir. Öncesinde malları taşıyan firmaların formları daha sonraki bir tarihte göndermesi uygulaması sona erecektir. 
 
Tıbbi cihazlar gibi ürünlerin sertifikasyon ve yönetmeliklerini etkileyen değişiklikler için Ocak 2022'ye ve 2023'ün başına kadar daha uzun bir geçiş dönemi öngörülmektedir.

Kaynak: https://www.theguardian.com/politics/2021/feb/07/british-importers-brace-for-disaster-as-new-brexit-checks-loom

Londra Ticaret Müşavirliği