Katar 10 milyar dolarlık Enerji Bankası projesini duyurdu

29 Mart 2019

Katar yerel ve yabancı enerji projelerini finanse etmek üzere 10 milyar dolar (36.41 milyar riyal) tutarında sermaye ile kurulacak ve dünyada enerji alanında faaliyet gösterecek en büyük İslami finans kuruluşu olacak bankanın duyurusunu gerçekleştirdi. Söz konusu bankanın 2019 yılının son çeyreğinde operasyona başlaması planlanmaktadır.
 
Yetkililer söz konusu projenin Katar enerji sektöründe planlanan büyük genişlemenin bir yansıması olduğunu belirtti. Bahsekonu genişleme ile Katar’ın enerji sektörü üretiminin 2024 yılında yıllık 110 milyon tona çıkarılması hedeflenmektedir. Bankanın sendikasyonlarla birlikte Katar dışında Kırgızistan, Özbekistan, Kafkas bölgesi, Rusya, Sudan, Türkiye gibi ülkelerdeki projelere finansman sağlaması amaçlanmaktadır.
 
Enerji Bankası Katar Finans Merkezinde kurulacak olup, söz konusu bankasının kendi türünden en büyük banka olması ve Orta Doğu, Asya bölgesi ile tüm dünyada şubelerinin açılması planlanmaktadır.
 
Halen kurulum aşamasında olan banka petrol, doğalgaz, petrokimyasallar ve yenilenebilir enerji alanlarında uzmanlaşmış ve enerji sektörüne birinci sınıf hizmet sağlayacak İslam hukukuna dayalı uluslararası bir yatırım kuruluşu olarak faaliyet gösterecektir.
 
Kaynak: https://www.thepeninsulaqatar.com/article/20/03/2019/Qatar-announces-launch-of-$10bn-Energy-Bank (20.3.2019)
Yayınlayan: Doha Ticaret Müşavirliği