Katar’da yabancıların gayrimenkul yatırımı yapabilecekleri alanlar belirlendi

21 Mart 2019

Adalet Bakanı ve Hükümet İşleri’nde Sorumlu Bakan Vekili, yabancı yatırımcıların gayrimenkul alımına ilişkin yasa taslağının kabine tarafından onaylandığını belirtti. Söz konusu değişikliklerin, yabancıların gayrimenkul alanında yatırım yapmasına ya da gayrimenkulden faydalanmasına ilişkin kuralları düzenleyen 2018 yılı 16 sayılı Kanun’un uygulanmasına ilişkin düzenleme çerçevesinde hazırlandığını açıkladı.
 
Bu karar çerçevesinde yabancı yatırımcıların satın alabileceği gayrimenkul kapsamında; ofis, dükkân, konut olarak kullanılacak daire ya da villa ve bazı alanlardaki konut projelerinin de yer aldığı belirtildi. Buna ilaveten, söz konusu kararın Katar vatandaşlarının yeni ortaklıklar kurmalarına olanaklar yaratacağı ve daha önce gayrimenkul yatırımı imkânı bulamayan daha küçük yatırımcıların ise yatırım fonları aracılığıyla bu imkana erişeceği belirtildi.
 
Anılan yasa son dönemde geliştirilen ve Katar’ın modern yüzü olan 10 stratejik bölgede (Qatifiya’da  West Bay bölgesi, Pearl, Al Khor bölgesi, Al Qasar yönetim bölgesi, Al Dafna yönetim bölgesi, Onaiza yönetim bölgesi, Al Wasil, Kharji, Jabal Thaileb yatırım bölgesi ve Rawadat Al Jahaniyah yatırım bölgesi) yabancılara getiri garantili mülkiyet sahibi olma imkanı sağlamaktadır.
 
Diğer taraftan, anılan yasa; yüksek talep sebebi ile ilave 16 bölgede Katarlı olmayan yatırımcıların kullanım hakkı edinmesine imkân verecek şekilde düzenlenmiştir. Bu bölgelerde yatırımcılar, yasa ile belirlenecek kurallar çerçevesinde bu alanların 99 yıllık kullanım hakkına sahip olabilecektir. Söz konusu bölgeler; Musheireb, Farej Abdul Aziz, Doha Al Jadida, Old Ghanem, Riffa, Al Hathey, Al Ateeq, Salta, Fareej Bin Mahmoud 23, Al Khail, Mansoura, Fareej bin Dirham, Najma, Um Guilinah, Al Khalifat, Al Sadd, New Al merqab ve Freej El Nasr ve havalimanı bölgesi olarak belirtilmiştir.
 
Yeni yasa taslağı Katarlı yatırımcıların konut projelerine yatırım ortaklığı imkanlarını arttırırken, yabancı yatırımcılara herhangi bir ayrım göstermeksizin gayrimenkul alanında yatırım yapma olanağı sağlamaktadır. Söz konusu yasa, aynı zamanda yatırım fonlarının da emlak alanında yatırım yapmasına izin vermektedir. Bu durumun da borsada önemli gelişme sağlayacağı ve küçük yatırımcıların emlak alanındaki yatırımına destek olacağı düşünülmektedir.
 
Diğer taraftan, anılan yasa taslağı kapsamında Katar’a hizmetleri bulunmuş ve ülkede yaşamaya devam etmek isteyen kişilerin 200.000 $ değerinde gayrimenkul edinmeleri durumunda geçici oturum hakkı kazanması mümkün olabilecektir. Diğer taraftan, gayrimenkulün değerinin 1 milyon $ ve üzerinde olması ve diğer bazı şartların sağlaması halinde yatırımcıların kalıcı oturum hakkı alması mümkün olabilecektir. Kalıcı oturum izni devletin sağlık ve eğitim hizmetlerinden faydalanma hakkı ve ekonomik aktivitelerde yatırım hakkı sağlamaktadır.
 

Sınırsız mülkiyet hakkı edinilebilen alanlar:
West Bay (Area 66)
The Pearl-Qatar (66)
Al Khor Resort (74)
Rawdat Al Jahaniyah (investment area)
Al Qassar (administrative area 60)
Al Dafna (administrative area 61)
Onaiza (administrative area 63)
Lusail (69)
Al Khraij (69)
Jabal Theyleeb (69)
 
Katar vatandaşı olmayanların 99 yıllığına kullanım hakkı edinebileceği alanlar:
Msheireb (Area 13)
Fereej Abdelaziz (14)
Doha Al Jadeed (15)
New Al Ghanim (16)
Al Refaa and Old Al Hitmi (17)
Aslata (18)
Fereej Bin Mahmoud (22)
Fereej Bin Mahmoud (23)
Rawdat Al Khail (24)
Mansoura and Fereej Bin Dirham (25)
Najma (26)
Umm Ghuwailina (27)
Al Khulaifat (28)
Al Sadd (38)
Al Mirqab Al Jadeed and Fereej Al Nasr (39)
Doha International Airport area (48)

Kaynak: The Peninsula (20.3.2019)
Yayınlayan: Doha Ticaret Müşavirliği